Nadchodzące wydarzenia

Szkolenie dla nauczycieli pt.: "Przepisy prawne dotyczące małego przetwórstwa i sprzedaży bezpośredniej w Unii Europejskiej" on-line 2022

Data rozpoczęcia: 2022-12-01
Data zakończenia: 2022-12-02
Miejscowość: On-line
Organizator: Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie

Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie zaprasza 1-2 grudnia 2022 roku na szkolenie dla nauczycieli pt.: "Przepisy prawne dotyczące małego przetwórstwa i sprzedaży bezpośredniej w Unii Europejskiej", które odbędzie się w godz. 15.00-20.00 on-line.

W szkoleniu mogą uczestniczyć nauczyciele, którzy zgłosili lub zgłoszą swój udział za pomocą elektronicznego formularza zgłoszeniowego.

W programie szkolenia zaplanowano następujące zagadnienia:

  • wymagania prawno-administracyjne przy zakładaniu działalności małego przetwórstwa
  • wymagania higieniczne i bezpieczeństwa żywności
  • technologie procesów produkcyjnych
  • warunki uruchamiania i prowadzenia sprzedaży żywności z gospodarstwa w ramach nowej formy działalności jaką jest rolniczy handel detaliczny

Terminy:

01.12.2022 r. (czwartek) – godz. 15.00-20.00

02.12.2022 r. (piątek) – godz. 15.00-20.00  

Seminaria poprowadzi – mgr inż. Barbara Sałata Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu

Podczas wykładów poruszone będą następujące zagadnienia:

  • Formy działalności umożliwiające produkcję i sprzedaż żywności w gospodarstwie rolnym: sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, działalność marginalna lokalna i ograniczona, rolniczy handel detaliczny.
  • Wymagania higieniczne, sanitarne i weterynaryjne podczas produkcji, przechowywania i przygotowywania żywności w KŁŻ.
  • Aspekty prawno – administracyjne towarzyszące zakładaniu małego przetwórstwa.
  • Kontrola i nadzór nad podmiotami działających na rynku żywności. Etykietowanie przetworzonych  produktów żywnościowych wprowadzanych do obrotu
  • Przetwarzanie tradycyjne mięsa i  mleka (krowiego, przykładowa linia technologiczna, wyposażenie w sprzęt i urządzenia. Praktyczne wskazówki.
  • Przetwarzanie zbóż, owoców i warzyw przykładowa linia technologiczna, wyposażenie w sprzęt i urządzenia. Praktyczne wskazówki.

Uczestnicy otrzymają materiały do samokształcenia, prezentacje multimedialne i zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w części teoretycznej.

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie kcer.edu.pl