Nadchodzące wydarzenia
Szkolenie dla nauczycieli pt.: "Przepisy prawne dotyczące małego przetwórstwa i sprzedaży bezpośredniej w Unii Europejskiej" on-line 2022
Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie zaprasza 1-2 grudnia 2022 roku na szkolenie dla nauczycieli pt.: "Przepisy prawne dotyczące małego przetwórstwa i sprzedaży bezpośredniej w Unii Europejskiej", które odbędzie się w godz. 15.00-20.00 on-line.
W szkoleniu mogą uczestniczyć nauczyciele, którzy zgłosili lub zgłoszą swój udział za pomocą elektronicznego formularza zgłoszeniowego.
W programie szkolenia zaplanowano następujące zagadnienia:
- wymagania prawno-administracyjne przy zakładaniu działalności małego przetwórstwa
- wymagania higieniczne i bezpieczeństwa żywności
- technologie procesów produkcyjnych
- warunki uruchamiania i prowadzenia sprzedaży żywności z gospodarstwa w ramach nowej formy działalności jaką jest rolniczy handel detaliczny
Terminy:
01.12.2022 r. (czwartek) – godz. 15.00-20.00
02.12.2022 r. (piątek) – godz. 15.00-20.00
Seminaria poprowadzi – mgr inż. Barbara Sałata Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu
Podczas wykładów poruszone będą następujące zagadnienia:
- Formy działalności umożliwiające produkcję i sprzedaż żywności w gospodarstwie rolnym: sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, działalność marginalna lokalna i ograniczona, rolniczy handel detaliczny.
- Wymagania higieniczne, sanitarne i weterynaryjne podczas produkcji, przechowywania i przygotowywania żywności w KŁŻ.
- Aspekty prawno – administracyjne towarzyszące zakładaniu małego przetwórstwa.
- Kontrola i nadzór nad podmiotami działających na rynku żywności. Etykietowanie przetworzonych produktów żywnościowych wprowadzanych do obrotu
- Przetwarzanie tradycyjne mięsa i mleka (krowiego, przykładowa linia technologiczna, wyposażenie w sprzęt i urządzenia. Praktyczne wskazówki.
- Przetwarzanie zbóż, owoców i warzyw przykładowa linia technologiczna, wyposażenie w sprzęt i urządzenia. Praktyczne wskazówki.
Uczestnicy otrzymają materiały do samokształcenia, prezentacje multimedialne i zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w części teoretycznej.
Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie kcer.edu.pl