Żywność prosto z gospodarstwa. Co trzeba wiedzieć?
Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Można się tego dowiedzieć z broszury przygotowanej przez resort rolnictwa, która ma ułatwić rolnikom funkcjonowanie na rynku.
Do niedawna nie było możliwości sprzedaży produktów z własnego gospodarstwa. Teraz się wiele pod tym względem zmieniło.
Koronawirus szaleje, a eksport produktów rolno-spożywczych rośnie
"Rolniczy handel detaliczny, sprzedaż bezpośrednia, produkcja marginalna, ograniczona i lokalna, rzeźnie rolnicze, a ostatnio także polski ebazarek, to realne możliwości rozwoju gospodarstw, uzyskiwania dodatkowych dochodów i wzmocnienia gospodarczej aktywności rolników. To także przełamanie monopolu rzeszy pośredników w skupie, przetwórstwie i handlu. Jednocześnie jest to element powrotu do tradycyjnych więzi pomiędzy rolnikiem, a konsumentem" - napisał minister Jan Krzysztof Ardanowski we wstępie do broszury.
W publikacji zebrane są wszystkie niezbędne informacje o możliwościach aktywnego funkcjonowania na rynku przez sprzedaż produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie. Są tu także informacje o gwarancjach bezpieczeństwa konsumentów, a także o Kodeksie Etyki Żywnościowej.
Broszura pt. "Żywność prosto z gospodarstwa - źródłem dochodu rolników" dostępna jest tutaj. Zamieszczona także będzie na stronach ośrodków doradztwa rolniczego oraz przekazana do szkół rolniczych nadzorowanych przez ministra rolnictwa.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś