W lutym spadły ceny większości produktów rolnych. Podrożał natomiast żywiec wołowy i przede wszystkim wieprzowy. Na targowiskach wzrosły ceny pszenicy i ziemniaków.
W lutym spadły ceny większości produktów rolnych. Podrożał natomiast żywiec wołowy i przede wszystkim wieprzowy. Na targowiskach wzrosły ceny pszenicy i ziemniaków.
Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego pszenica potaniała przez miesiąc o 0,4 proc. do 70,68 zł/dt (1 dt = 100 kg), ale przez rok stawki były niższe już o 4,7 proc. Z kolei na targowiskach za 1 dt tego zboża płacono 76,38 zł, czyli więcej o 1,1 proc. niż w styczniu.
Tańsze w skupie były żyto, jęczmień, pszenżyto i owies. Za żyto płacono 52,00 zł/dt (o 2,9 proc. mniej niż w styczniu i o 8,4 proc. mniej niż przed rokiem), za jęczmień
61,87 zł/dt (-2 i -15,7 proc.), za pszenżyto 57,35 zł/dt (-2,4 i -13 proc.), a za owies 47,66 zł/dt (-0,3 i -13,5 proc.).
Za ziemniaki w skupie w lutym płacono 43,83 zł/dt, natomiast na targowiskach 69,05 zł/dt. W skupie przez miesiąc stawki spadły 0,8 proc., zaś na targowiskach wzrosły o 0,7 proc.
Jako jeden z nielicznych produktów rolnych podrożał żywiec wieprzowy - w skupie aż o 9,8 proc. do 4,44 zł/kg. To jednak o 3,5 proc. mniej niż w lutym 2014 r. Za prosię na chów płacono na targowiskach średnio 151,87 zł/szt., czyli o 0,8 proc. mniej niż przed miesiącem i o 8,9 proc. niż przed rokiem.
Ceny skupu żywca wołowego (6,13 zł/kg) wzrosły w lutym w stosunku do stycznia o 2,2 proc., a w skali roku o 0,2 proc. Tańszy z kolei był drób rzeźny, który kosztował 3,90 zł/kg (0,4 proc. mniej niż w styczniu i 4,3 proc. mniej w skali roku).
Spadała wciąz cena skupu mleka i za 100 litrów surowca płacono w skupie 120,74 zł (-1,2 i 20,4 proc).