Zimą wyginęło blisko 30 procent pszczół
Na Podkarpaciu podczas tegorocznej zimy wyginęło blisko 30 proc. pszczół, jedną trzecią z nich zniszczyły dzięcioły - powiedział Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie.
- Każdej zimy zazwyczaj - m.in. z powodu chorób - ginie przeciętnie ok. 20 proc. pszczół. W tym roku do tej wielkości trzeba doliczyć kolejne 10 proc., które zniszczyły dzięcioły. Takich przypadków, a przynajmniej w takiej skali, nie mieliśmy wcześniej - podkreślił ekspert.
Ocieplenie klimatu to dłuższy sezon aktywności pszczół i więcej miodu
Jego zdaniem dzięcioły "zainteresowały się ulami, bo tegoroczna zima była śnieżna, mroźna oraz długa". - Miały kłopoty ze zdobywaniem pokarmu. W związku z tym swoją uwagę skierowały na ule, szczególnie te ze styropianu; niszczyły je, często dziurawiąc na wylot. Zdarzały się przypadki, że dzięcioły wydłubywały pszczoły - dodał szef podkarpackich pszczelarzy.
W tym roku w południowo-wschodniej Polsce pierwsze obloty pszczół zaobserwowano w połowie lutego. - Jednak do tej pory pszczoły jeszcze nie zbierają pożytków, jest za zimno. Nadal są dokarmiane przez pszczelarzy - zauważył Dylon.
Zbiory miodów wiosennych zaczynają się od kwitnienia m.in. z wierzby iwy, mniszka lekarskiego i pospolitego, a trwają do końca maja.
W ubiegłym roku pszczelarze z Podkarpacia zebrali średnio 13 kg miodu z ula, czyli 10 kg mniej niż rok wcześniej. Wytwarza się on przede wszystkim tzw. miód spadziowy. Z pasiek regionu pochodzi 40 proc. tego miodu w Polsce. Jest dwa-trzy razy droższy od innych miodów. Należy do produktów eksportowych.
Neonikotynoidy groźne nie tylko dla pszczół. Naukowcy mają nowe dowody
Spadź najczęściej pojawia się na jodłach, a jej drzewostany w południowo-wschodniej Polsce należą do najcenniejszych w kraju. Średnia zasobność podkarpackich jedlin wynosi 363 m sześc. na hektar, a średnia krajowa sięga 254 m sześc. na hektar.
Średni wiek jodeł w lasach krośnieńskiej Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych wynosi 84 lata - przeciętny wiek tych drzew w Polsce to 62 lata.
Wytwarzana m.in. przez mszyce spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje na igłach i gałęziach drzew. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.
Na Podkarpaciu blisko 4,5 tys. pszczelarzy prowadzi ponad 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo-wschodniej Polsce na kilometr kwadratowy przypada przeszło sześć rodzin pszczelich, a przeciętna krajowa to 3,5.