Winiarze opanują Kraków. Medale czekają na najlepszych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-06-2017,8:45 Aktualizacja: 20-06-2017,9:03
A A A

Upowszechnianie kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi będzie głównym celem 7. edycji międzynarodowego Konkursu Win Galicja Vitis. Impreza odbędzie się 22-23 czerwca w Krakowie.

Organizatorem przedsięwzięcia jest Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis w Jaśle (Podkarpackie). - Dla polskich winiarzy konkurs jest dobrym sprawdzianem pokazującym, jak rodzime wina wypadają na tle tych ze starych krajów winiarskich. Zdobywane od kilku lat medale pokazują, że mogą śmiało z nimi konkurować - mówi Ewa Wawro, prezes fundacji.

winiarstwo, winnice, produkcja winogron, produkcja wina, ewa wawro, fundacja Galicja Vitis, podkarpacie

Winnice mocno ucierpiały przez zimowe i wiosenne ataki mrozu

Ataki mrozu na przełomie stycznia i lutego oraz w maju spowodują znaczne straty w winnicach na Podkarpaciu. W niektórych gospodarstwach zbiory mogą być nawet o 30 proc. mniejsze - powiedziała Ewa Wawro, prezes fundacji Galicja Vitis....

Organizowany od kilku lat konkurs jest największą taką imprezą w Polsce. Przed rokiem w konkursie rywalizowały 543 wina, w tym 162 polskie. Dwa lata temu było ich 416, z czego 145 pochodziło z polskich winnic.

Wina oceniać będzie międzynarodowe jury doświadczonych degustatorów i enologów ze Słowacji, Czech, Węgier, Niemiec, Gruzji i Polski. - Zgodnie z regułą obowiązującą na konkursach, wszystkie próbki win są oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decyduje m.in. kategoria wina i rocznik - poinformowała Wawro.

Każde wino zgłoszone do konkursu może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Wielki złoty medal otrzymują te, które uzyskają co najmniej 92 pkt., złoty medal to minimum 86, a srebrny 82. Medale przyznaje się w kategoriach: wina białe, różowe, czerwone, półmusujące i musujące, białe uzyskane z ciemnych odmian winogron, białe wyrabiane przy zastosowaniu specjalnych technologii, naturalnie słodkie i likierowe.

Na Podkarpaciu istnieje ok. 150 winnic; liczą one od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl w sumie na ok. 100 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
 

Poleć
Udostępnij