Wieprzowina, drób, jabłka... Minister poleciał otwierać chiński rynek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
27-05-2015,9:10 Aktualizacja: 27-05-2015,9:57
A A A

Marek Sawicki rozpoczyna w środę trzydniową wizytę w Chińskiej Republice Ludowej. Spotka się m.in. z tamtejszym szefem resortu rolnictwa.  

- To kontynuacja starań mających na celu możliwość wznowienia sprzedaży do Chin polskiej wieprzowiny i rozpoczęcia wysyłek jabłek. Zależy nam także na zatwierdzeniu przez stronę chińską uprawnień eksportowych dla nowych zakładów drobiarskich - powiedział przed wylotem minister rolnictwa, cytowany przez stronę resortu.

Według danych za ubiegły rok wartość eksportu polskich produktów rolno-spożywczych wyniosła 163,4 mln euro, wobec 157,5 mln euro w roku 2013. Główne produkty to mleko i śmietana zagęszczone (23,1 mln euro), serwatka (17,8 mln euro), mięso wieprzowe (11,2 mln euro), mięso i jadalne podroby z drobiu (9,6 mln euro).

Tak polscy producenci promowali swoje wyroby podczas targów Djazagro w Algierze.

Polska ma szansę podwoić eksport żywności. Kierunek Afryka i Chiny

Algieria zainteresowana jest współpracą w zakresie wymiany towarowej, nasiennictwa, hodowli, genetyki, systemów magazynowania oraz przetwórstwa. W Chinach rośnie z kolei zainteresowanie polską żywnością. Afryka Północna...

Bilans wymiany handlowej jest wprawdzie ujemny, ale wpływ na to mają m.in. ograniczenia nałożone w lutym 2014 r. na Polskę po wykryciu w naszym kraju afrykańskiego pomoru świń.

Podczas wizyty w Kraju Środka zaplanowane są m.in. rozmowy z ministrem rolnictwa Chin oraz udział Marka Sawickiego w "Pierwszym Seminarium Wysokiego Szczebla dot. Międzynarodowej Współpracy w zakresie Inspekcji i Kwarantanny Państw, położonych wzdłuż Nowego Jedwabnego Szlaku", które odbędzie się w Chongqing.

Spotkanie jest organizowane przez Generalny Urząd Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej (AQSIQ), które odpowiada za dostęp zagranicznej żywności na tamtejszy rynek.

Przy okazji seminarium planowane jest spotkanie z ministrem Zhi Skupingiem, szefem AQSIQ, podczas którego omówione mają zostać dotychczasowe efekty prac nad procedurami weterynaryjnymi i fitosanitarnymi, których finalizacja umożliwi dostęp do chińskiego rynku większej ilości polskich produktów spożywczych.

Ministrowi Sawickiemu będą towarzyszyli w Chinach przedstawiciele kierownictwa Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Poleć
Udostępnij