W Senacie będą dyskutowali na temat rozwoju rolnictwa ekologicznego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
10-03-2019,9:40 Aktualizacja: 10-03-2019,10:32
A A A

W środę, 13 marca o godz. 11 w Senacie rozpocznie się konferencja "Rolnictwo ekologiczne - stan obecny i perspektywy rozwoju". Celem spotkania ma być przeprowadzenie debaty na temat alternatywy dla rolnictwa konwencjonalnego.

Organizatorzy spotkania zwracają uwagę, że rolnictwo ekologiczne, które poprzez stosowanie środków naturalnych, pozwala produkować żywność wysokiej jakości, jest właśnie taką alternatywą.

żywność ekologiczna, biożywność, żywność bez pestycydów, Karol Krajewski, ministerstwo rolnictwa

Rynek żywności ekologicznej w kryzysie. Resort chce to zmienić

Powierzchnia upraw ekologicznych w kraju systematycznie spada, a rynek jest w kryzysie. Sprzedaż biożywności jest wprawdzie na wysokim poziomie, ale ma w tym udział większy import. Ministerstwo rolnictwa chce wspierać ten segment produkcji rolnej....
"Budzi ono coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów i rolników. Wiąże się z większą świadomością społeczeństwa na temat żywienia oraz jego wpływu na kondycję i zdrowie ludzi. Na konferencji przedstawiony zostanie stan obecny i uwarunkowania prawne, w ramach których produkowana jest żywność ekologiczna" - czytamy w zapowiedzi konferencji.

W spotkaniu, które organizuje senacka Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wezmą udział przedstawiciele administracji rządowej, jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym, związki i organizacje rolnicze, a także eksperci, rolnicy.

Program konferencja "Rolnictwo ekologiczne - stan obecny i perspektywy rozwoju" (sala 217):

  • 11.00    Powitanie gości

senator Jerzy Chróścikowski, przewodniczący senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi

  • 11.05    Otwarcie konferencji

Stanisław Karczewski, marszałek Senatu

  • 11.10     Żywność naturalna wysokiej jakości szansą rozwoju polskiego rolnictwa

Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi

  • 11.30    Wpływ nowego rozporządzenia Unii Europejskiej na produkcję ekologiczną w Polsce

gospodarstwa ekologiczne, żywność ekologiczna, ekocertyfikaty, Łukasz Gębka

Gospodarstw ekologicznych jest coraz mniej. Brakuje rąk do pracy

Po latach boomu liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zaczyna spadać. Z drugiej strony te, które produkują i dostarczają ekożywność, umacniają swoją pozycję na szybko rosnącym rynku. - Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce maleje, za...
Dorota Metera, prezes Bioekspert

  • 11.50    Jakość żywności ekologicznej i jej wpływ na zdrowie człowieka

prof. Ewa Rembiałkowska, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

  • 12.10    Rolnictwo ekologiczne z perspektywy rolnika ekologicznego

Piotr Puchalski, rolnik ekologiczny, członek rady ds. rolnictwa ekologicznego przy ministrze rolnictwa

  • 12.30    Przerwa
  • 13.00    Dyskusja
  • 15.00    Podsumowanie konferencji

senator Jerzy Chróścikowski, przewodniczący senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Poleć
Udostępnij