Polska jest - obok Czech - największym producentem karpia w Unii Europejskiej. Roczna wytwarzamy 15-23 tys. ton tej ryby i niemal cała produkcja przeznaczona jest na rynek krajowy.
Polska jest - obok Czech - największym producentem karpia w Unii Europejskiej. Roczna wytwarzamy 15-23 tys. ton tej ryby i niemal cała produkcja przeznaczona jest na rynek krajowy.
Z danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wynika, że w 2013 roku w Polsce wyprodukowaliśmy 18,8 tys. ton karpia, czyli ok. 1 tys. ton więcej niż w 2012 r. W tym roku ma być podobnie i do handlu trafi około 19 tys. ton.
Karp, wraz z pstrągiem tęczowym, to główne gatunki ryb polskiej akwakultury. W ziemnych stawach o powierzchni dochodzącej do kilkuset hektarów, oprócz karpia hoduje się także wiele innych gatunków, m.in. karasie, liny, amury, tołpygi, sumy europejskie, szczupaki, sandacze.
W Polsce jest około 400 gospodarstw karpiowych, dostarczających na rynek ryby konsumpcyjne, a także obsadowe i zarybieniowe. Stawy karpiowe najczęściej skupione są w kompleksy zajmujące powierzchnię nawet kilku tysięcy hektarów.
Z ponad 70 tys. ha powierzchni użytkowanych jest około 75 proc. Największe skupiska stawów znajdują się w województwach południowych i centralnych.
Historia chowu i hodowli karpia w naszym kraju ma ponad 800-letnią tradycję. Wśród najstarszych stawów wyróżnia się kompleks z okolic Milicza w dolinie Baryczy, których historia sięga XIII wieku. Stawy Milickie zajmują powierzchnię ponad 7 tys. ha i należą do największych kompleksów w Europie.