Ponad 160 ton karpia zatorskiego, jedynego rodzaju tej ryby chronionego w Polsce unijnym certyfikatem, przygotował do sprzedaży przed Wigilią Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze.
Ponad 160 ton karpia zatorskiego, jedynego rodzaju tej ryby chronionego w Polsce unijnym certyfikatem, przygotował do sprzedaży przed Wigilią Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze.
Jak poinformował PAP Jerzy Adamek, dyrektor zakłądu, w tym roku cena zatorskiego karpia nadal będzie niska - w hurcie jest sprzedawany po około 10 zł brutto za kilogram, co powinno się przełożyć na około 14 zł w handlu detalicznym.
Według szefa RZD mimo wysokiej jakości, cenowo karp zatorski nie różni się od ryb pochodzących z hodowli w innych częściach kraju.
- Cena za karpia wciąż jest bardzo niska i niezadowalająca. Niestety, znak karpia zatorskiego nie przekłada się na wyższą stawkę, bo ludzie szukają najtańszego towaru, który oferują im np. hipermarkety - zaznaczył Adamek.
Opłacalność hodowli karpia bardzo spadła - cena hurtowa jest na poziomie z 2008 r., a koszty produkcji wzrosły.
Żeby mieć pewność, że kupiliśmy oryginalnego karpia zatorskiego, najlepiej udać się osobiście do Zatora, gdzie przed Wigilią w specjalnych stoiskach można nabyć lokalny produkt w stanie surowym lub przyrządzony na wiele sposobów.
Ryba będzie też dostępna w niektórych sieciach handlowych na terenie Małopolski, ale nie zawsze informują one o jej pochodzeniu, pojawiają się też na rynku podróbki.
Według Adamka o wyjątkowości karpia zatorskiego decyduje zarówno jego gatunek, jak i położenie stawów oraz sposób hodowli.
Produkcja karpia zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin (Zator, Przeciszów i Spytkowice) w zachodniej części województwa małopolskiego. Gminy te od 2003 r. wspólnie realizują projekt "Dolina Karpia" Stawy hodowlane objęte są obszarem chronionym Natura 2000.
Do zarybiania używa się wyłącznie krzyżówek otrzymanych w Rybackim Zakładzie Doświadczalnym w Zatorze. Ryby w ekologicznej hodowli, żywiąc się głównie pokarmem naturalnym z niewielkim dodatkiem zbóż, dorastają do 1,2-2 kg wagi.
Średnio na jeden hektar stawu przypada 300-600 sztuk karpi. Ryby odławiane są wcześniej i przed sprzedażą magazynowane w wodzie przepływowej pochodzącej z górskiej rzeki Skawy.
Karp zatorski w 2011 roku został wpisany na unijną listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia. W ten sposób dołączył do ponad 1000 produktów chronionych w Unii Europejskiej ze względu na swoje tradycyjne pochodzenie lub specyficzną recepturę i produkcję.