Pszczelarstwo i wołowina. Oto samorządowe priorytety
Rozwój serowarstwa, pszczelarstwa, winiarstwa, promocja wołowiny i wsparcie dla grup producenckich - to priorytety samorządu województwa podkarpackiego na 2015 r. jeśli chodzi o rolnictwo.
Przedstawił je na spotkaniu w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale Lucjan Kuźniar, członek zarządu województwa. Jak podkreślał, kontynuowany będzie "Naturalny wypas", czyli "Program aktywizacji gospodarczo-turystycznej województwa podkarpackiego poprzez promocję cennych przyrodniczo i krajobrazowo wskazanych terenów łąkowo-pastwiskowych z zachowaniem bioróżnorodności w oparciu o naturalny wypas".
Samorząd Podkarpacia realizuje go od 2012 r., a ma się zakończyć w 2016 roku. Dzięki niemu rośnie liczba wypasanych na świeżym powietrzu zwierząt, tym samym zwiększają się tereny łąkowo-pastwiskowe. Priorytetowo władze regionu mają też potraktować promocję tamtejszej wołowiny.
Wśród nowych działań, które samorząd chce wspierać w tym roku, należy wymienić rozwój serowarstwa i umocnienie podkarpackiego pszczelarstwa. W tym drugim przypadku w grę wchodzi program podobny do wspomnianego "Naturalnego wypasu". - Może jest to działalność hobbystyczna, ale bardzo potrzebna dla rozwoju rolnictwa - mówił Lucjan Kuźniar o pszczelarzach.
Według niego, rozwój winiarstwa na Podkarpaciu można póki co oprzeć o zaplecze w postaci studiów podyplomowych. A działania grup producenckich wesprzeć poprzez ich kojarzenie z zakładami przetwórczymi.
Podczas spotkania mówiono także o pomocy w produkcji roślin motylkowatych, szczególnie soi, a także o chowie królików i przetwórstwie dziczyzny, która ma być serwowana w podkarpackich uzdrowiskach.