Przełomowa drylownica dla małych gospodarstw nie uszkodzi owoców
Przy wykorzystaniu ultrasonicznego noża i podciśnienia nowe urządzenie do pestkowania wiśni ma pozostawiać owoc niemal nienaruszony. Pochylą się nad nim m.in. naukowcy z politechniki.
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach - jako lider grupy operacyjnej "Wiśnia bez pestki" - wraz pozostałymi konsorcjantami: Politechniką Świętokrzyską w Kielcach oraz Suszarnią Owoców, Warzyw i Ziół Maria Chmielewska podpisali przełomową umowę.

Innowacje przyczyniają się do transformacji systemu żywnościowego
Dotyczy dofinansowania projektu "Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie drylowania wiśni w sposób taki, aby struktura owocu była naruszona w jak najmniejszym stopniu we współpracy z Politechniką Świętokrzyską".
Celem projektu jest stworzenie i wdrożenie do produkcji drylownicy do wiśni, przeznaczonej przede wszystkich dla małych czy nieco tylko większych gospodarstw w cenie przystępnej dla rolników.
Jak mówił Jerzy Pośpiech, dyrektor ŚODR w Modliszewicach, produkty wytwarzane w mniejszych gospodarstwach robi się teraz sprzętem dostępnym w domu. - Brakuje maszyn w wielkościach i wydajnościach, jakie są potrzebne dla przeciętnego gospodarstwa - argumentował.
Świętokrzyski ośrodek zapewnia, że w ramach umowy opracowana zostanie innowacyjna technologia drylowania owoców miękkich. Przez wykorzystanie ultasonicznego noża oraz podciśnienia pozwoli na usuniecie pestki z wiśni przy znacznie mniejszym naruszeniu struktury owocu.

Ryzyko się opłaci? Powstanie spółka wspierająca innowacje w rolnictwie
Prawie nienaruszona (w owocu zostanie wycięty z jednej strony niewielki otwór pozwalający na usunięcie pestki) umożliwi ich wykorzystanie m.in. w procesach kandyzowania, suszenia, rodzynkowania.
"Realizacja projektu umożliwi wprowadzenie na rynek nowej technologii procesu drylowania wiśni oraz związanej z tym nowej metody organizacji produkcji dzięki ograniczeniu selekcji drylowanych owoców (wyeliminowanie czynnika ludzkiego pogłębiającego degradację strukturę w procesie drylowania). Tym samym umożliwi to wprowadzenie na rynek nowego produktu - drylowanej wiśni o wysokich parametrach jakościowych" - czytamy w komunikacie ŚDOR.
Koszt projektu to 1 mln 404 tys. 781 zł, a dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wyniesie 1 mln 288 tys. 75 zł.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś