Minister rolnictwa zainteresowany francuskimi rozwiązaniami
Dobrze zorganizowane i zarządzane spółdzielnie oraz grupy producenckie to kierunek, w którym powinno zmierzać nasze rolnictwo - uważa Marek Sawicki. Przykładem mogą być rozwiązania zastosowane we Francji.
Podczas spotkania z prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem oraz prezesem Stałego Zgromadzenia Francuskich Izb Rolniczych Gyem Vasserem wyraził głębokie zainteresowanie francuskimi doświadczeniami w zakresie budowy zorganizowanych struktur rolnych.
Budowanie silnych podmiotów to wyzwanie (szacuje się, że grupy producenckie odpowiadają jedynie za kilka procent produkcji rolnej w Polsce). Dzięki zrzeszaniu się gospodarstw w większe podmioty, następuje wzrost efektywności produkcji. Poprawia się także zdecydowanie ich konkurencyjność.
Rolnik nie może stracić
Sawicki ma nadzieję, że w trakcie negocjacji nad umową TTIP (Transatlantyckie Partnerstwo w Dziedzinie Handlu i Inwestycji) dojdzie do wspólnych uzgodnień w ramach Trójkąta Weimarskiego. - Naszym zdaniem mogłoby to nadać tej umowie nowy, korzystny dla rolników, wymiar - podkreślił minister.
W jego ocenie, Europa stoi przed zasadniczym pytaniem: czy chce być samowystarczalna żywnościowo, czy chce też odpowiedzieć na rosnące globalne zapotrzebowanie na żywność.
- Jeżeli wybierzemy pierwszy wariant to obecna Wspólna Polityka Rolna z jej funkcjami utrzymania krajobrazu oraz zazielenianiem jest wystarczająca, nie ma potrzeby zmieniać tego status quo. Natomiast jeżeli chcemy zmierzyć się z wyzwaniem dostarczania żywności całemu światu, to w dalszej perspektywie musimy się zastanowić nad zdecydowaną przebudową Wspólnej Polityki Rolnej - zaznaczył Marek Sawicki.
Trzeba się zdecydować
Co to mogłoby oznaczać w praktyce? - Przesunięcie środków z I filara WPR do II filara, czyli do programów rozwoju obszarów wiejskich. Tylko w ten sposób możemy wspomóc rolników aktywnych czyli takich, którzy inwestują i się rozwijają. Tylko tacy rolnicy mogą sprostać globalnym wyzwaniom rynku po 2020 roku - powiedział Sawicki.
***
Podczas wizyty w Polsce (9-10 kwietnia) Guy Vasseur wraz z francuską delegacją miał nie tylko okazję rozmawiać z najważniejszymi osobami odpowiadającymi za polskie rolnictwo, ale również odwiedził duże towarowe gospodarstwa rolne specjalizujące się w produkcji wieprzowiny, mleka oraz owoców i warzyw.