Mięso napompowane wodą. Inspekcja w sklepach i masarniach
169 podmiotów (99 sklepów i 70 producentów) objęła kontrola jakości handlowej mięsa zrealizowana przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S).
Jeśli chodzi o cechy organoleptyczne, w żadnej z 288 wziętych pod lupę partii nie stwierdzono nieprawidłowości. Tak dobrze nie było już w kontekście parametrów fizykochemicznych. Skontrolowano je w 315 partiach, z czego 48 (15,2 proc.) zakwestionowano.
IJHAR-S zmienia strukturę i będzie gotowa do nowych zadań
"Wykryte nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym" - wskazała IJHAR-S.
Kontrolerzy zweryfikowali też oznakowanie 391 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (19,7 proc.). Dotyczyły m.in.:
- braku wskazania gatunku mięsa
- stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami
- braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co to oznacza) oraz klasie jakości mięsa drobiowego
-
stosowania niezrozumiałych skrótów (np. b/k)
Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym. Czekamy: redakcja@agropolska.pl