Miejsca sprzedaży żywych karpi pod specjalną kontrolą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
07-12-2018,12:45 Aktualizacja: 07-12-2018,12:54
A A A

Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt zajął się wytycznymi w sprawie sprzedaży żywych ryb w supermarketach. Chodzi głównie o przedświąteczny handel karpiami.

Jak zaznaczali podczas dyskusji przedstawiciele organizacji zajmujących się prawami zwierząt, powołując się na tegoroczne badania CBOS, zakazu sprzedaży żywych ryb bez wody chce 86 proc. Polaków - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".

sprzedaż żywych karpi, karp, sieci handle święta bożego narodzenia, hodowla ryb, Katarzyna Stachowicz

Wiele sieci handlowych nie będzie sprzedawać żywych karpi

Auchan, Biedronka czy Lidl nie będą sprzedawać przed świętami Bożego Narodzenia żywych karpi. Zdaniem Oddziału Lubelskiego Związku Producentów Ryb oznaczać to może spore komplikacje na rynku. - W tym roku sprzedaż żywego karpia będzie...

Spotkanie zakończyło się wnioskiem do Głównego Lekarza Weterynarii o przeprowadzenie planowych kontroli w sklepach wielkopowierzchniowych. Mieliby brać w nich udział także policjanci.

Anna Plaszczyk z Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt-Viva! poinformowała, że kontrole fundacji wykazały, że 80 proc. sklepów sprzedających żywe karpie oferowało ich sprzedaż w plastikowych torbach bez wody, a w 30 proc. sklepów zaobserwowano przypadki, gdy pracownicy wrzucali żywe karpie do pojemników i na podłogę.

Pokazała również filmy nagrane w ubiegłym roku przez klientów supermarketów. Widać na nich m.in. zakrwawione ryby w torbach foliowych, wypadające na podłogę supermarketu, rzucanie rybami czy podnoszenie karpi za skrzela oraz uderzanie ich w głowę.

Marek Ferlin z Polskiego Towarzystwa Rybackiego podkreślał, że producentom zależy na tym, żeby sprzedawać produkt dobry. Dodał, że dostarczają sprzedawcom pompki z napowietrzaniem i dodatkowe baseny.

Paweł Wielgosz, prezes spółki Polski Karp stwierdził z kolei, że od siedmiu lat wspólnie z sieciami handlowymi prowadzone są szkolenia pracowników i sprzedawców ryb żywych.
 

źródło: "Dziennik Gazeta Prawna"

Poleć
Udostępnij