Lubelskie. Producent ciastek chce zatrudnić 260 osób w dwóch zakładach
Około 260 osób - m.in operatorów maszyn cukierniczych i pakujących - zatrudni producent ciastek, firma dr Gerard. W dwóch zakładach – w Radzyniu Podlaskim i Międzyrzecu Podlaskim na Lubelszczyźnie - mają zostać uruchomione cztery nowe linie produkcyjne.
W przesłanym we wtorek komunikacie prasowym poinformowano, że nowe linie produkcyjne będą oddawane do użytku etapami. „Pierwsze z nich rozpoczną pracę już w trzecim kwartale 2024 r., a ostatnie prace powinny zakończyć się w pierwszym kwartale 2025 r." – zapowiedział cytowany w komunikacie prezes firmy dr Gerard Jarosław Zawadzki. Dodał, że w związku z tym firma chce zwiększyć zatrudnienie.
Jak przekazano, w zakładzie w Radzyniu Podlaskim może znaleźć pracę ok. 60 osób, a w Międzyrzecu Podlaskim - blisko 200. Firma poszukuje operatorów maszyn cukierniczych, czekoladowych, ciastowych, maszyn pakujących, pracowników produkcji i pracowników liniowych. Nie jest wymagane duże doświadczenie, nowi pracownicy mają przejść odpowiednie szkolenia.
Dzięki nowym liniom, produkcja ma się zwiększyć docelowo o kilka tysięcy ton ciastek rocznie.
Dr Gerard należy do hiszpańskiej firmy Adam Foods. Produkcja spółki dr Gerard zlokalizowana jest w dwóch zakładach – w Międzyrzecu Podlaskim i Radzyniu Podlaskim. Na koniec czerwca 2024 r. w firmie zatrudnionych było ponad 1,1 tys. osób. Sprzedaż firmy za 2023 r. przekroczyła 500 mln zł.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś