Jemy więcej owoców i warzyw. Ale wciąż za mało
Ruszyła 7. edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku", który propaguje zasady zbilansowanej diety, a także ma kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, zwłaszcza u dzieci. Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.
Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia, warzywa i owoce powinny być podstawą diety i należy spożywać ich minimum 400 g dziennie w podziale na pięć porcji, a jedną z nich może być szklanka soku lub kartonik soku.
Owoce i warzywa na pierwszym planie, czyli targi TSW 2018
- Konsumpcja warzyw, owoców i niskoprzetworzonych produktów z nich powstałych, na przykład soków, z roku na rok wzrasta. Ten fakt cieszy i świadczy o efektywności prowadzonych działań. Jednocześnie mimo wzrostów konsumpcji tych produktów, zarówno Polska, jak i inne kraje europejskie nadal borykają się ze zbyt niskim spożyciem warzyw lub owoców. U nas średnie spożycie jest poniżej rekomendacji i wynosi około 280 g na osobę na dzień - zaznaczyła Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS.
W ramach VII edycji kampanii, powstanie także program edukacyjny skierowany do szkół, który ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie zbilansowanej diety już od najmłodszych lat, jej roli i znaczeniu w procesie kształtowania prawidłowych postaw żywieniowych.
W bieżącej edycji kampanii prowadzone będą działania komunikacyjne i edukacyjne w prasie, internecie, w radio, a także blogosferze. Kampania finansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw oraz Sponsorów - członków KUPS.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś