Inspektorzy zakwestionowali "świeże" piwo i "naturalne" soki
Soki i nektary, napoje bezalkoholowe oraz piwo trafiły pod lupę Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Sprawdzono łącznie 408 podmiotów - 142 lokale gastronomiczne, 141 sklepów i 125 producentów.
"Oceną organoleptyczną objęto łącznie 295 partii, w tym: 111 soków i nektarów, 119 napojów bezalkoholowych i 65 piwa. Z uwagi na nieprawidłową klarowność zakwestionowano 1 partię napoju bezalkoholowego (0,3 proc. skontrolowanych partii napojów i 0,8 proc. napojów bezalkoholowych)" - przekazuje IJHAR-S.
IJHAR-S zmienia strukturę i będzie gotowa do nowych zadań
W laboratoriach badaniami objęto 491 partii, w tym: 151 soków i nektarów, 180 napojów bezalkoholowych i 160 piwa. Zakwestionowano 29 partii (5,9 proc. skontrolowanych), w tym: 2 soków i nektarów (1,3 proc.), 5 napojów bezalkoholowych (2,8 proc.) i 22 piwa (13,8 proc.).
Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.: zawyżonej zawartości glukozy czy zaniżonej zawartości cukru w odniesieniu do deklaracji zawartej w wartości odżywczej (w przypadku soków), obecności niedeklarowanych dodatków (substancji słodzącej, substancji konserwującej - w przypadku napojów bezalkoholowych), niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej i alkoholu (w przypadku piwa).
"Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 1002 partii, w tym: 362 soków i nektarów, 335 napojów bezalkoholowych i 305 piwa. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 229 partii (22,9 proc.), w tym w: 54 soków i nektarów (14,9 proc.), 75 napojów bezalkoholowych (22,4 proc.) oraz 100 piwa (32,8 proc.)" - wylicza Inspekcja.
IJHARS wykryła nieprawidłowości w jakości przetworów mlecznych
Nieprawidłowości w oznakowaniu dotyczyły m.in.:
- stosowania nieprawidłowych nazw (np. "sok" zamiast "nektar" lub "cydr" dla napoju bezalkoholowego, podczas gdy ta nazwa jest przypisana wyłącznie dla napojów alkoholowych)
- braku lub podania w innym miejscu niż przy nazwie informacji szczegółowych dotyczących szczególnego przetwarzania, jakiemu został poddany produkt (np. "tłoczony na zimno", "pasteryzowany")
- stosowania określeń "świeże" lub "niefiltrowane" (sugerujących, że produkt nie jest nieutrwalony) dla piwa poddanego pasteryzacji oraz określeń typu "naturalny" lub "domowa" dla produktów zawierających dodatki (np. barwniki i konserwanty)
- podawania informacji sugerujących szczególne właściwości danego produktu, podczas gdy inne podobne wyroby posiadają takie same cechy (np. "bez dodatku cukru" czy "produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów" w przypadku soków)
- braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich składników zastosowanych do produkcji (np. słodu pszenicznego, laktozy, płatków owsianych)
- stosowania niewłaściwych nazw składników wykorzystanych do produkcji (np. "kukurydza" zamiast "grys kukurydziany")
- nieuprawnionego użycia terminu "ekologiczny"
- braku procentowej zawartości soku gruszkowego występującego w nazwie środka spożywczego lub podanie procentowej zawartości soku z jabłek przy pomocy sformułowania "minimum 30 proc." zamiast konkretnej zawartości tego składnika
-
stosowania szaty graficznej, nazwy handlowej lub dodatkowych określeń sugerujących, że produkt został wytworzony w określonym mieście lub regionie, podczas gdy faktycznie został wyprodukowany w zupełnie innym miejscu (np. podanie w nazwie określenia "łódzkie" dla piwa wyprodukowanego w Raciborzu)
Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl