GIW nie ma wątpliwości. Odstrzał dzików jest potrzebny
- Odstrzał dzików jednym z elementów zwalczania afrykańskiego pomoru świń i jest konieczny ponieważ dziki są głównym nosicielem wirusa ASF - poinformował Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii.
"Ze względu na dotychczasowe straty oraz biorąc pod uwagę realne zagrożenie rozprzestrzeniania się choroby u dzików poza obszary objęte restrykcjami, jak również uwzględniając realne zagrożenie wystąpienia kolejnych ognisk ASF w gospodarstwach uznano za konieczne podjęcie zdecydowanych działań w zakresie ograniczania liczebności dzików" - napisał szef weterynarii w komunikacie.
W styczniu do dzików będą strzelać w trzech województwach
Oznacza to zintensyfikowanie odstrzału dzików zarówno w ramach łowieckich planów gospodarczych, jak i w ramach odstrzału sanitarnego, czyli zbiorowych skoordynowanych polowań tzw. "wielkoobszarowych".
Według głównego lekarza weterynarii, prowadzenie odstrzału dzików w formie polowań skoordynowanych jest jednym z elementów zwalczania ASF, obok działań takich jak m.in. usuwanie zwłok padłych dzików, przestrzeganie zasad bioasekuracji przez producentów świń i myśliwych czy regulacja wielkości populacji dzików w ramach polowań indywidualnych.
Teren przeprowadzenia odstrzału sanitarnego dzików w ramach polowań skoordynowanych, obejmuje niektóre obwody łowieckie zlokalizowane na zachód od strefy tzw. cichych polowań w województwach: pomorskim, warmińsko–mazurskim, podlaskim, mazowieckim, łódzkim, świętokrzyskim, lubelskim i podkarpackim.
Konieczność wprowadzenia intensywnych polowań zbiorowych na dziki - jak tłumaczy Inspekcja Weterynaryjna - podyktowana jest tym, że dziki są głównym rezerwuarem wirusa ASF w środowisku, a z gmin, gdzie występuje ASF nie można eksportować świń i ich mięsa. Obecnie obszar uznany za teren występowania ASF u dzików, obejmuje 347 gmin.
Prezydent zaprasza ministrów na rozmowy o odstrzale dzików
Według głównego lekarza weterynarii, "ASF jest czynnikiem powodującym spustoszenie w rodzimych hodowlach świń oraz ograniczającym eksport mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych z Polski".
Obecnie eksport mięsa wieprzowego oraz produktów z mięsa wieprzowego nie może być prowadzony np. do Chin, Rosji, Białorusi, Japonii, Korei Południowej, Tajwanu, Tajlandii, Filipin, Ekwadoru, Uzbekistanu, a według informacji uzyskanych od przedsiębiorców również do Malezji.
Zakaz eksportu, z wyjątkiem produktów wieprzowych podanych obróbce termicznej, dotyczy także Serbii.
Część państw jak np. Bośnia i Hercegowina, Kazachstan, Ukraina, Wietnam wyłącza z eksportu całe województwa, gdzie występuje ASF.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś