Cydrowe rytuały. Sztuka serwowania trunku
Pijamy coraz więcej cydru, ale dopiero uczymy się rytuałów, jakie towarzyszą temu trunkowi. W czym podawać cydr, jak go nalewać, z jakimi daniami łączyć - wyjaśnia jeden z najlepszych polskich barmanów, Paweł Rodaszyński.
„Cydr najlepiej serwować w szklankach podobnych do pokali (szkło do serwowania piwa), które rozszerzają się ku górze lub dużych kielichach na stópce” - mówi PAP Life barman Paweł Rodaszyński, współwłaściciel warszawskiego lokalu El Koktel. Na sztuce serwowania alkoholu zna się, jak mało kto - w tym roku zajął trzecie miejsce w prestiżowym konkursie World Class Poland.
Jego zdaniem optymalna temperatura dla cydru to 10–12 stopni. Wtedy zachowa najlepsze walory smakowe. A z czym serwować ten napój na bazie soku jabłkowego? „Cydr jest na tyle ciekawym trunkiem, że warto go pić bez dodatków. Szczególnie wody czy lodu, które mogą zaburzyć jego naturalne aromaty” – uważa ekspert.
Kolejna kwestia – nalewanie cydru. „Cydr wytrawny warto nalać w małej ilości do szklanki z jak największej wysokości. Dzięki temu lepiej napowietrzymy go, przez co wydobędziemy pełen bukiet smaków i wprawimy w lekkie musowanie. Te słodsze i bardziej musowane nalewamy delikatnie i nisko, by nie zniszczyć lekkiej kompozycji i miłej tekstury” – radzi Rodaszyński.
Cydr –dobry solo, ale również sprawdza się jako dodatek do jedzenia. „Te bardziej wytrawne świetnie komponują się z kiełbasami czy tłustym mięsem. Bardziej musujące i słodsze pasują do serów pleśniowych. Najsłodsze mogą być pite jako świetny deser” – podpowiada specjalista.