Chwalili się regionalnymi przysmakami. Pierwszy festiwal przeszedł do historii
Ponad trzy tysiące osób uczestniczyło w I edycji Festiwalu Produktów Podkarpackich, który odbył się w Majdanie k. Cisnej. Lokalni przedsiębiorcy zaoferowali najwyższej jakości produkty - miody, sery czy naturalnie tłoczone oleje.
Na odwiedzających stację urokliwej Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej czekało wiele atrakcji. Goście mieli okazję uczestniczyć w pokazach gotowania regionalnych potraw. Pod okiem kucharza Adama Chrząstowskiego i blogerki Sylwii Ładygi przyrządzono m.in. hreczanyki, czyli kotlety mielone z kaszy gryczanej, kwasówkę, fuczki czy proziaki - mączne placki na bazie sody.
Scalanie gruntów rolnych na Podkarpaciu
Rzemieślnicy z regionu oferowali z kolei najwyższej jakości produkty: ręcznie wyrabiane czekolady, miody z lokalnych pasiek, tłoczone na zimno oleje, herbaty, sery, ekologiczne przetwory, a także ręcznie robioną biżuterię, zabawki, książki, wyroby ze szkła oraz naturalne kosmetyki.
- Województwo Podkarpackie jest krajowym liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych aż 227 wyrobów z naszego regionu - mówi Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego.
Przybyli goście mogli wziąć udział w licznych konkursach, koncertach oraz przejechać się Bieszczadzką Kolejką Leśną. Dla najmłodszych przygotowano specjalną strefę aktywności z zabawami i kreatywnymi zajęciami plastycznymi.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś