Branża winiarska będzie się rozwijać. Resort opracuje specjalny program
Ministerstwo rolnictwa opracuje w przyszłym roku program rozwoju branży winiarskiej - zapowiedział na spotkaniu z przedstawicielami branży Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa. Dodał, że winiarze zgłosili ok. 40 problemów, które są analizowane.
"Podczas spotkania przeanalizowano istniejące bariery w rozwoju sektora, zgłoszone oczekiwania uczestników rynku oraz zaproponowane rozwiązania uwzględniające uwarunkowania rynkowe, prawne i organizacyjne - poinformował resort w komunikacie. W rozmowach udział wzięli przedstawiciele organizacji producentów wina z krajowych upraw winorośli, cydru, wina owocowego, a także administracji.
Branża winiarska czeka na likwidację banderol. Wszyscy na tym zyskają
Minister zaznaczył, że część z postulatów będzie zgłoszona w dyskusji w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej. - Chcemy je uzgodnić w kontekście rynku wina Unii Europejskiej - dodał.
Na spotkaniu rozmawiano też m.in. o kwestiach dotyczących akcyzy, definicji cydru oraz możliwościach wykorzystania instrumentów z PROW 2014-2020.
Resort poinformował, że spotkanie jest kontynuacją debaty przeprowadzonej w ramach konferencji na temat rynku wina, która odbyła się w ministerstwie w lipcu.
Wówczas, z inicjatywy MRiRW, powołano zespół ekspertów ds. sektora wyrobów winiarskich w Polsce, którego zadaniem jest przeanalizowanie problemów zgłoszonych przez producentów oraz wypracowanie możliwości ich rozwiązania.
W skład zespołu weszli przedstawiciele organizacji społecznych oraz administracji. Problemy zgłoszone przez przedstawicieli branży zostaną przeanalizowane przez to gremium, które opracuje programu niezbędnych działań rozwoju rynku.
Polskie wina jakością wygrywają z zagraniczną konkurencją
W Polsce uprawa winogron do produkcji wina gronowego jest możliwa od 2005 r. W sezonie 2008/2009 produkcją wina zajmowało się 28 winiarzy, powierzchnia uprawy wynosiła 32 ha i wyprodukowano 410 hl, po 10 latach wytwarzaniem wina zajmuje się 203 producentów, winorośl uprawia się na 332 hektarach, w produkcja szacowna jest na ok. 7,5 tys. hl.
Mimo to produkcja wina ma nadal charakter marginalny, choć przewiduje się dalszy jej wzrost.
Nasz rynek wina - to przywóz trunku luzem z innych krajów i rozlewanie do butelek w kraju (w 2014 r. rozlano 210 tys. hl). W Polce wytwarza się wina owocowe, cydry i miody pitne.
W 2014 produkcja wyborów winiarskich wyniosła 1,55 mln hl, z czego 1,4 mln hl stanowiły fermentowane wyroby winiarskie.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś