Polska
RSS-
13-12-2015,16:45
Cukier drożeje, a my jemy go coraz mniej
W gospodarstwach domowych rolników spożycie spadło o 8,2 proc. do 1,53 kg/osobę, a w rodzinach emerytów i rencistów o 11 proc. do 1,28 kg/osobę. -
13-12-2015,10:00
Tymi problemami minister powinen zająć się w pierwszej kolejności
KRiR stoi na stanowisku, że rozwiązanie sześciu kluczowych tematów przyczyni się do wzmocnienia pozycji polskiego sektora rolnego. Izba apeluje do ministra o współpracę. -
13-12-2015,8:20
Polacy coraz bardziej zainteresowani żywnością organiczną
Coraz chętniej otwieramy się także na smaki innych narodów, chętnie zaopatrując się w produkty charakterystyczne dla kuchni indyjskiej. -
12-12-2015,16:45
Wręczono nagrody im. Kolberga dla twórców kultury ludowej
Nagroda im. Oskara Kolberga to najstarsza i jedna z najbardziej prestiżowych nagród, przyznawanych w uznaniu za zasługi dla promowania i rozwoju polskiej kultury ludowej. Pierwsza edycja nagrody odbyła się w 1974 r. -
12-12-2015,14:15
Snop zboża i śledzie. Tak kiedyś wyglądała wigilia na wsi
Wystawa przedstawia chronologicznie zwyczaje i obrzędy kultywowane na mazowieckiej wsi od końca XIX do połowy XX w. w okresie od adwentu do święta Matki Boskiej Gromnicznej. -
12-12-2015,10:30
Żywność bez konserwantów? Teraz to naprawdę możliwe
Niekorzystny wpływ na żywność mają przede wszystkim takie czynniki, jak temperatura, wilgoć, światło, tlen czy drobnoustroje. Aby chronić produkty spożywcze przed zepsuciem i zagwarantować bezpieczeństwo konsumentom, producenci poddają je utrwalaniu.