Nowa żywność. Szarańcza i świerszcze na stołach?
W Unii Europejskiej dopuszczone do obrotu są trzy gatunki owadów - informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S).
W swoim serwisie informacyjna Inspekcja tłumaczy co to jest "nowa żywność". Chodzi o żywność i jej składniki, które nie były spożywane na znaczną skalę w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r. (kiedy weszły w życie pierwsze przepisy w sprawie nowej żywności w UE).
Szarańcza pustoszy uprawy. Unia spieszy z pomocą
"Obejmuje m.in. produkty pozyskiwane z nowych źródeł czy wyprodukowane za pomocą nowych technologii i procesów produkcyjnych, a także wyroby tradycyjnie spożywane poza UE. Nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii Europejskiej, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu" - wskazuje IJHAR-S.
A w tym wykazie znajdują się aktualnie 3 rodzaje owadów:
- mącznik młynarek (Tenebrio molitor) - suszone larwy
- szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) - mrożona, suszona i sproszkowana
- świerszcz domowy (Acheta domesticus) - mrożony, suszony i sproszkowany
"W wykazie nowej żywności wskazano warunki jej stosowania, dodatkowe wymagania dotyczące etykietowania oraz informacje o ochronie danych" - podkreśla Inspekcja.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś