Eksport produktów rolno-spożywczych mocno poszedł w górę
Eksport portugalskich produktów rolno-spożywczych zwiększył się w pierwszym kwartale bieżącego roku o 20 procent wobec analogicznego okresu w 2016 roku - poinformowało ministerstwo rolnictwa w Lizbonie.
Jak przekazał resort, najlepszym miesiącem w pierwszym kwartale pod względem dynamiki eksportu towarów rolno-spożywczych był marzec, kiedy to zanotowano wzrost o 28 proc. w skali roku.
Portugalia wychodzi na prostą po ośmiu latach kryzysu
- Tak dobre dane ucieszyły nas, a jednocześnie zaskoczyły. Widać tu bowiem zwiększający się wkład naszych małych przedsiębiorstw w eksport - powiedział Luis Capoulas Santos, szef resortu rolnictwa.
Minister wskazał, że w ubiegłym roku jednym z najdynamiczniej rosnących segmentów eksportu były owoce leśne. W 2016 roku wartość eksportu w tej kategorii wzrosła do 117 mln euro, czyli o 24 proc.
Santos ujawnił, że w 2016 roku Portugalia weszła na 20 nowych rynków z ponad 60 pozycjami, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Z danych ministerstwa rolnictwa wynika, że w ubiegłym roku wartość eksportu portugalskich produktów rolno-spożywczych wyniosła 5,15 mld euro, czyli o ponad 400 mln euro więcej niż w 2015 roku.
Ekonomistka Ana Silva twierdzi, że wyraźny wzrost wywozu to efekt m.in. intensywnej pracy marketingowej na rynkach zagranicznych.
Ekspertka przypomniała, że największe kampanie marketingowe prowadzone przez portugalskie instytucje na zagranicznych rynkach nastawione były w szczególności na promowanie wina, serów oraz oliwy z oliwek.