Wieprzowina wciąż najbardziej tanieje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
03-02-2016,12:30 Aktualizacja: 03-02-2016,13:16
A A A

Komisja Europejska poinformowała, że w listopadzie 2015 r. w krajach Wspólnoty w relacji rocznej z najważniejszych gatunków mięsa najbardziej potaniała wieprzowina - o 6,2 proc.

Porównując stawki miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w listopadzie w państwach UE o 6,9 proc. - informuje FAMMU/FAPA. Tona wieprzowiny kosztowała wówczas 1321,10 euro.  

czerwone mięso, wieprzowina, wołowina, trzoda chlewna

Czerwone mięso powoduje raka? Negatywna kampania szkodzi producentom świń

Wieprzowina i wołowina, a także inne czerwone mięso spożywane w ilości powyżej 50 gram dziennie ma zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. To wnioski badania przeprowadzonego przez Międzynarodową Agencję Badania Raka...

Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na świecie wynosiła 1228,40 euro za 1000 kilogramów. W listopadzie przeciętna stawka na globalnym rynku światowym spadła przez rok aż o 31,7 proc., zaś przez miesiąc o 16,6 proc. Cena tego gatunku mięsa w Unii była zatem o 8 proc. wyższa niż na świecie.

Tona wołowiny w UE kosztowała z kolei w listopadzie ub.r. 3801,10 euro. To o 4,7 proc. więcej niż rok wcześniej i o 1,4 proc. powyżej notowań z października. Na świecie za 1000 kilogramów tego mięsa płacono natomiast 3637,20 euro - o 32,3 proc. mniej niż rok wcześniej i o 4,8 proc. mniej niż przed miesiącem. Różnica w cenach wołowiny w Unii i na globalnym rynku wynosiła +5 proc.

Z kolei średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym wynosiła 1815,80 euro za tonę (-1,3 proc. r/r i -2,8 proc. m/m). Na świecie za tonę drobiu płacono 2327,80 euro (-0,5 proc. r/r, -0,8 proc. m/m). Drób w krajach Wspólnoty był zatem o 22 proc. tańszy niż na świecie.

Poleć
Udostępnij