Wieprzowina wciąż najbardziej tanieje
Komisja Europejska poinformowała, że w listopadzie 2015 r. w krajach Wspólnoty w relacji rocznej z najważniejszych gatunków mięsa najbardziej potaniała wieprzowina - o 6,2 proc.
Porównując stawki miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w listopadzie w państwach UE o 6,9 proc. - informuje FAMMU/FAPA. Tona wieprzowiny kosztowała wówczas 1321,10 euro.
Czerwone mięso powoduje raka? Negatywna kampania szkodzi producentom świń
Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na świecie wynosiła 1228,40 euro za 1000 kilogramów. W listopadzie przeciętna stawka na globalnym rynku światowym spadła przez rok aż o 31,7 proc., zaś przez miesiąc o 16,6 proc. Cena tego gatunku mięsa w Unii była zatem o 8 proc. wyższa niż na świecie.
Tona wołowiny w UE kosztowała z kolei w listopadzie ub.r. 3801,10 euro. To o 4,7 proc. więcej niż rok wcześniej i o 1,4 proc. powyżej notowań z października. Na świecie za 1000 kilogramów tego mięsa płacono natomiast 3637,20 euro - o 32,3 proc. mniej niż rok wcześniej i o 4,8 proc. mniej niż przed miesiącem. Różnica w cenach wołowiny w Unii i na globalnym rynku wynosiła +5 proc.
Z kolei średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym wynosiła 1815,80 euro za tonę (-1,3 proc. r/r i -2,8 proc. m/m). Na świecie za tonę drobiu płacono 2327,80 euro (-0,5 proc. r/r, -0,8 proc. m/m). Drób w krajach Wspólnoty był zatem o 22 proc. tańszy niż na świecie.