Ożywiony handel warzywami przed świętami. Ile kosztują?
Nowalijki, chrzan, ćwikła, jaja - to najchętniej kupowane produkty w ostatnim tygodniu przed Świętami Wielkanocnymi. Chętnych jest wielu, towaru nie brakuje, ceny nieco wyższe niż przed rokiem - poinformował Maciej Kmera, ekspert rynku rolnego.
Bronisze przede wszystkim specjalizują się w sprzedaży hurtowej owoców i warzyw. Właściciele restauracji, cateringów, warzywniaków czy stoisk na bazarach robią zapatrzenie "w ostatniej chwili", by warzywa na świątecznym stole były świeże.
Producenci warzyw potrzebują pomocy. Koszty rosną lawinowo
Szczyt kupujących przypada więc na przedświąteczny tydzień, a właściwie na środek tygodnia, niektórzy jeszcze dokupują np. nowalijki w sobotę przedświąteczną.
Kmera zaznaczył, że w tym okresie znacznie więcej kupowanych jest warzyw niż owoców. - Są ogórki, pomidory, koperki, szczypiorki, rzodkiewki, czosnek, buraki - wyliczał. Dodał, że są to na ogół krajowe produkty, choć także można nabyć importowane.
Polskich warzyw szklarniowych i spod folii jest mało, bo tegoroczny kwiecień jest dość zimny. Uprawy trzeba ogrzewać i naświetlać. Odbija się to oczywiście na cenach np. pomidory malinowe kosztują obecnie ok. 15 zł/kg tj. niemal tyle, ile zimą. Ogórki są także drogie, trzeba za nie zapłacić ponad 10 zł/kg. Podaż jest stosunkowo mała stąd nie ma "parcia" na obniżenie cen.
Warzywa importowane są drogie - np. jest koperek, sprowadzany z Włoch kosztuje 3-3,75 zł za pęczek, bakłażany (8-10 zł/kg), a cukinie (12-15 zł/kg) pochodzące z Hiszpanii. Nadal na wysokim poziomie utrzymują się ceny krajowej kapusty białej, (1,45-1,8 zł/kg), kapusty kiszonej (3,9-4,25 zł/kg), kapusty czerwonej 3,9-3,0 zł/kg). Cena buraków ćwikłowych dochodzi do 1,8 zł/kg; marchew krajowa kosztuje ok. 1,2 zł/kg, a holenderska 1,5 zł/kg.
Owoce, warzywa, ziemniaki nie wiadomo skąd. Oznakowanie kuleje
Na rynku stoiska prowadzi czterech hurtowników jaj. Jest to dobry okres na handel tym produktami. Sprzedawane są te z chowu klatkowego, ze ściółki, wolnego wybiegu i ekologiczne. Ceny są zróżnicowane od 0,6 zł do 1,2 zł za jajo. Najchętniej kupowane są jaja duże z wolego wybiegu, które kosztują 0,8 zł/szt.
- Kupowane są też oczywiście produkty, które powinny znaleźć się na wielkanocnym stole takie jak chrzan, korzeń chrzanu, ćwikła i żur - dodał ekspert.
Ceny warzyw są nieco wyższe niż przed rokiem. W ciągu roku (7.04.22/7.04 21) najbardziej podrożała kapusta czerwona (o 212 proc.), buraki ćwikłowe (164 proc.), ziemniaki (100 proc.), ale tańsze są pory, marchew czy rzodkiewka. Wartość koszyka, w którym znalazły się podstawowe warzywa (14 pozycji) jest o 13,2 proc. wyższa niż przed rokiem.
Natomiast jeżeli wziąć pod uwagę wszystkie owoce i warzywa krajowe oraz z importu sprzedawane na rynku hurtowym w Broniszach, to były droższe r/r (na 7.04) zaledwie o 2,43 proc., a na 13.04. już o 10 proc. Wartość koszyka zmienia się co tydzień, najwyższe ceny owoców i warzyw odnotowano 31 grudnia 2021 r., było to 18,33 proc. r/r.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś