Mały popyt na warzywa i owoce. Tanie pomidory i śliwki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-09-2022,14:25 Aktualizacja: 12-09-2022,14:29
A A A

Na rynku hurtowym w Broniszach ceny owoców i warzyw są niewiele wyższe w niż w ubiegłym roku, tanie są pomidory i śliwki. Popyt jest słaby, widać oznaki kryzysu - informuje Maciej Kmera, ekspert rynku.

Według Kmery, "silne tąpnięcie popytu na rynku" nastąpiło na przełomie lipca i sierpnia i spowodowane było wakacyjnymi wyjazdami. Początek września też nie jest dobry, bo konsumenci mają inne wydatki m.in. związane ze szkołą. Handlowcy liczą, że sytuacja poprawi się w październiku.

eksport produktów rolno-spożywczych, KOWR, Marcin Wroński, mięso,zboża

Eksport towarów rolno-spożywczych bije kolejne rekordy

W pierwszym półroczu 2022 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych przekroczyła 100 mld zł, co stanowi wzrost o 23,6 proc. rok do roku - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. KOWR przekazał, że podobnie jak w latach...

W pierwszym tygodniu września owoce krajowe były nawet średnio o 0,43 proc. tańsze niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, a importowane o ok. 8,5 proc. droższe (najbardziej podrożało avocado i melony). Warzywa krajowe średnio podrożały o 4,8 proc. (najbardziej cebula i kapusta). Cały koszyk analizowanych cen owoców i warzyw był o 4,82 proc. droższy niż w pierwszym tygodniu ubiegłego roku.

W handlu hurtowym nie brakuje warzyw. Ceny korzeniowych są stabilne, marchew kosztuje 1-1,4 zł/kg, pietruszka 4-5 zł/kg. Droga jest cebula - do 2 zł/kg. Większość odmian krajowych ziemniaków kosztuje od 0,75 do 1 zł/kg, wyjątek to Irysy po ok. 1,33 zł/kg.

Tanie są pomidory spod osłon, kosztują 2-3 zł/kg wobec 4-5 zł rok temu. Kmera zauważył, że potaniały mimo wielokrotnie zwiększonych kosztów produkcji, co może spowodować silne ograniczenie powierzchni plantacji na wiosnę 2023 r.

Odwrotna sytuacja jest na rynku ogórków. Powodem są chłodne noce, które opóźniają ich dojrzewanie i powodują spadek podaży. Warzywa te kosztują 5,5-7 zł/kg w porównaniu do 1,5 zł/kg w końcu sierpnia. Z tego samego powodu wzrosły ceny papryki do 6-7 zł/kg.

eksport, eksport żywności, żwyność

Wzrosły przychody z eksportu towarów rolno-spożywczych w I półroczu

W I półroczu udział eksportu żywności w polskim eksporcie ogółem wzrósł do 13,2 proc. – poinformował w czwartek dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa dr inż. Waldemar Humięcki. Dodał, że największe...

Niska jest podaż kalafiorów, których uprawa sprawia bardzo duże problemy wynikające z upalnych letnich miesięcy. Ceny dochodzą nawet do 7 zł/szt. Droga jest fasolka szparagowa, która kosztuje 6-8 zł/kg.

Kmera wskazał, że niepokojący jest również spadek podaży owoców i warzyw, których produkcja wiąże się z dużym zapotrzebowaniem na siłę roboczą, a której mimo napływu uchodźców z Ukrainy stale brakuje w rolnictwie. Przykładem może być uprawa rzodkiewek, której nie można zmechanizować. Cena przez cały sezon oscyluje wokół 2-2,5 zł/pęczek. Dla porównania w ostatnich 4 latach cena rzodkiewek nie przekraczała 1,6 zł/pęczek.

Bardzo duża jest podaż jabłek odmian letnich, a stawki są bardzo zróżnicowane i wynoszą od 1 do 3 zł/kg w zależności od odmiany i kalibru.

Ze względu na wysoką podaż bardzo tanie są śliwki, które wyceniane są w granicach od 0,75 do 2,5 zł/kg, stabilna jest podaż i cena borówki wysokiej - 12-22 zł/kg. Drogie są maliny - nawet do 30 zł/kg (owoce spod osłon). Z powodu ochłodzenia spadł popyt na arbuzy, natomiast brakuje bananów, a ich cena podskoczyła do 6,2 zł/kg.
 

Poleć
Udostępnij