Agrobiznes
RSS-
04-02-2016,13:40
Mamy pierwsze prognozy zbiorów rzepaku w sezonie 2016/17
Uczestnicy rynku obawiają się, jaki wpływ na plony rzepaku wywrze zakaz stosowania neonikotynoidów do zaprawiania nasion. W niektórych krajach negatywnie na wydajność mógł oddziaływać także dość znaczny spadek temperatur w styczniu przy braku śniegu. -
04-02-2016,13:35
Nowych kontrahentów najłatwiej znaleźć na targach
Targi WorldFood Warsaw na stałe już wpisały się w kalendarz wydarzeń biznesowych sektora spożywczego. O ich randze najlepiej świadczy udział znakomitych ekspertów, wciąż rosnąca liczba wystawców i zwiedzających z całego świata. -
04-02-2016,13:05
Polskie masło mniej konkurencyjne na rynku
Tłuszcz mleczny z Polski nie jest już więc tak konkurencyjny we Wspólnocie jak jeszcze w czerwcu i lipcu 2015 r., gdy był od kilku do nawet 11 proc. tańszy niż we Wspólnocie. -
03-02-2016,12:30
Wieprzowina wciąż najbardziej tanieje
Komisja Europejska podała najnowsze dane dotyczące cen mięsa we Wspólnocie i na świecie. W Unii Europejskiej droższa jest wołowina i wieprzowina, zaś na globalnych rynkach trzeba więcej zapłacić za drób. -
03-02-2016,10:15
W Polsce rośnie produkcja oleju rzepakowego
Rekordowe zbiory rzepaku w 2014 r. i dość wysokie w 2015 r. (według Głównego Urzędu Statystycznego drugie lub trzecie najwyższe w historii) wpłynęły pozytywnie na wielkość produkcji oleju rzepakowego w ubiegłym roku. -
03-02-2016,9:20
Brokuły to dobry biznes. Powołano Stowarzyszenie Promocji Brokułów
Największym producentem brokułów w Europie jest Hiszpania (38-40 tysięcy hektarów). Na kolejnych miejscach plasują się Włochy (10-12 tys. ha), Wielka Brytania (8-10 tys. ha) i Polska (6,5-7 tys. ha).