Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 6 pasujących wyników.
Konsumpcja wołowiny w Polsce najniższa w Europie
Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie 1,7 kg mięsa wołowego. Spożycie w Polsce jest o ponad dziesięć razy niższe od średniej dla Unii Europejskiej. Dlatego krajowi producenci stawiają na...
więcejPolskiej żywności coraz więcej za granicą
Polski eksport żywności za 2015 rok prawdopodobnie przekroczy 25 miliardów euro (w 2014 - 21,3 mld euro). Najwięcej naszej żywności jedzie do krajów UE, szczególnie Wielkiej...
więcejProdukcja rolna wzrosła przez 8 lat o 30 procent
Minister rolnictwa przekonuje, że ostatnie 8 lat to wielki sukces rolników, przetwórców i handlowców, bo Polska w tym czasie zwiększyła produkcję o 30 proc., a od...
więcejPolska żywność na rynkach wschodnich droższa o 25-30 procent
Na spadek eksportu na wschodnie rynki największy wpływ miało nie samo embargo, ale spadek wartości tamtejszych walut. Dewaluacja hrywny i rubla sprawiła, że ceny naszej żywności poszybowały w...
więcejNowe rynki zbytu dla polskiego mięsa, mleka, owoców i warzyw
Eksport polskiej żywności rośnie dzięki wysokiej jakości produktów - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki. Wg niego w I półroczu br. wartość tego wywozu wyniosła prawie 12 mld euro....
więcejBruksela chce pomóc producentom rolnym zdobywać nowe rynki
Komisja Europejska wystosowała zaproszenie do składania wniosków na promocję produktów rolno-spożywczych. W ramach programu, którego budżet wynosi w tym roku 111 mln euro, chce...
więcej