Zboża potrafią odpowiednio zareagować na suszę
Rośliny z rodziny traw - w tym także zboża - drastycznie zmieniają strukturę swoich korzeni podczas suszy, aby zachować dostęp do wody - informuje pismo "PNAS".
Jak wykazali naukowcy ze Stanford University, w okresie suszy trawy wdrażają program oszczędnościowy, ograniczając tworzenie penetrujących okolice podstawy rośliny bocznych korzeni (ang. crown roots).
Jak wyjaśnia kierujący badaniami dr Jose Dinneny, pozwala to ograniczyć pobieranie wody z gleby, dzięki czemu jest ona tam dłużej dostępna.
Susza obejmuje już 17 procent gmin
Jak zauważył Dinneny w wywiadzie dla BBC, pod tym względem trawy zachowują się inteligentniej od ludzi, którzy podczas suszy często eksploatują bez umiaru wody gruntowe, co pogarsza strukturę i trwałość warstw wodonośnych.
Autorzy sugerują, że dzięki wynikom ich badań nad biologią korzeni możliwe będzie zwiększenie odporności upraw na niedobór wody.
Wiele z najważniejszych dla produkcji żywności oraz energii roślin uprawnych - ryż, kukurydza, pszenica, jęczmień czy żyto należy do rodziny traw. Często rosną one na obszarach nawiedzanych suszą.