Na plantacjach żyta można spotkać rośliny z objawami porażenia przez sporysz. Jego sklerocja są bardzo toksyczne. Zawierają ponad 30 groźnych alkaloidów.
Na plantacjach żyta, w fazie dojrzałości woskowej (BBCH8-85), można spotkać rośliny z objawami porażenia przez sporysz - informuje IOR-PIB w Poznaniu. Jest to bardzo groźna choroba z uwagi na wysoką toksyczność jej sklerocjów. Zawierają one ponad 30 groźnych alkaloidów.
Aktualne poziomy progowe to 0,1% zawartości wagowej sklerocjów lub fragmentów sklerocjów w ziarnie przeznaczonym do karmienia zwierząt i 0,05% w ziarnie przeznaczonym do konsumpcji przez ludzi.
W najbliższym czasie wartości progowe zawartości sklerocji sporyszu w ziarnie żyta mają zostać radykalnie obniżone. Z uwagi na termin pojawiania się objawów choroby (dojrzewanie ziarniaków), stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest mocno ograniczone, a często niemożliwe.
Tak więc bardzo ważnym aspektem w uprawie żyta jest dobór odpowiednich, odpornych odmian. Zdecydowanie wyższą odporność na porażenie sporyszem wykazują odmiany populacyjne oraz odmiany hybrydowe wyposażone w specjalne geny warunkujące wytwarzanie dużej ilości pyłku.
-
Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz