Siew pszenicy po burakach
Rolnicy, którzy późno zbierają buraki cukrowe stają przed dylematem, co wysiać na takim stanowisku: pszenicę ozimą, odmiany przewódkowe pszenicy jarej, czy poczekać z siewem do wiosny i wysiać pszenicę jarą.
Ostatnie rozwiązanie jest najgorsze, bo już na starcie traci się około 1/3 plonu w stosunku do formy ozimej. Jeśli na to nałoży się susza, to obniżka plonu jest jeszcze większa, gdyż rośliny nie są w stanie skorzystać z wody, która pozostała w glebie po zimie. Rodzi się więc pytanie: odmiany ozime pszenicy, czy też odmiany przewódkowe?
33 odmiany pszenicy ozimej do wyboru
Przewódki w ostatnich latach stały się w naszym kraju bardzo modne. Rodzi się tylko pytanie: czy słusznie? Osobiście uważam, że bardziej celowe jest wysiewanie w późnych terminach odmian ozimych zwiększając normę wysiewu. Pogląd ten opieram nie tylko na wieloletnich obserwacjach własnych, ale także na wynikach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego (PDOiR) prowadzonego przez COBORU.
W tym roku większość odmian ozimych pszenicy wysianych po 10 listopada plonowała wyżej od odmian jarych (tabela). Warto także podkreślić, że ostatniej zimy w ogólne nie było mrozów. Z odmian ozimych najlepiej plonowały odmiany: Artist, Franz i KWS Loft, a z przewódek Tybalt.
Tabela. Plonowanie odmian pszenicy ozimej i jarej przy opóźnionym terminie siewu* w badaniach PDOiR w 2015 r.
Odmiana |
Wartość technologiczna |
Plon ziarna, % wzorca |
Wzorzec, dt/ha |
97,9 |
|
Pszenica ozima |
||
Arktis |
A |
87 |
Florus |
98 |
|
Franz |
101 |
|
Hondia |
97 |
|
Kredo |
100 |
|
KWS Dakotana |
97 |
|
Lavantus |
90 |
|
Linus |
99 |
|
Patras |
99 |
|
Praktik |
96 |
|
RGT Kilimanjaro |
100 |
|
Tuleckab |
100 |
|
Artist |
B |
102 |
Belissa |
98 |
|
Fakir |
96 |
|
KWS Livius |
95 |
|
KWS Loft |
101 |
|
KWS Ozon |
99 |
|
Pengar |
96 |
|
Platin |
96 |
|
Rotax |
99 |
|
Speedway |
99 |
|
Tobak |
95 |
|
Ohio |
C |
99 |
Pszenica jara |
||
Izera |
A |
87 |
Mandaryna |
92 |
|
Struna |
90 |
|
Tybalt |
99 |
|
Harenda |
B |
96 |
*siew po 10 listopada; intensywny poziom agrotechniki; wzorzec – średnia z odmian Patras, RGT Kilimjaro, Artis i KWS Ozon; A – jakościowa odmiana chlebowa; B – odmiana chlebowa; C – odmiana pastewna lub inna; b – odmiana o białym ziarnie
Źródło: COBORU