11 milionów hektarów uprawianych ekologicznie
Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w Unii Europejskiej ziemi rolnej, jest uprawianych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego (biologicznego, organicznego) - wynika z danych za 2015 rok opublikowanych przez unijny urząd statystyczny Eurostat.
Od 2010 roku areał ekologiczny w całej UE wzrósł o prawie dwa mln ha, czyli o ponad 21 proc. W Polsce wzrost wyniósł ponad 11 proc. Obecnie w naszym kraju jest to ponad 580 tys. ha, czyli 4 proc. użytkowanej ziemi rolnej.
Przejście na produkcję ekologiczną może być strzałem w "10"
Udział rolnictwa ekologicznego w całym areale jest różny w zależności od kraju. Najwyższy jest w Austrii (ponad 20 proc.), Szwecji (ponad 17 proc.) i Estonii (blisko 16 proc.).
Również w Czechach, Włoszech i na Łotwie odsetek ten przekracza 10 proc.
Proporcjonalnie najmniej rolnictwa ekologicznego (poniżej 2 proc. całego areału) jest na Malcie, w Irlandii i Rumunii.
Rolnictwo ekologiczne opiera się na ochronie naturalnych zasobów i wysokich standardach produkcji z wykorzystaniem naturalnych substancji i procesów zachodzących w przyrodzie; wspiera bioróżnorodność i jest przyjazne środowisku.