Soja bez brodawek
Początek kwitnienia roślin strączkowych (bobowatych grubonasiennych), w tym soi, to okres najbardziej intensywnego wiązania azotu atmosferycznego przez bakterie symbiotyczne. Oczywiście pod warunkiem, że są w glebie.
Dzień Roślin Strączkowych w Leśnej Podlaskiej
W tym celu przeprowadza się szczepienie nasion szczepionką zawierającą odpowiednie szczepy bakterii brodawkowych. Zachęcam wszystkich rolników uprawiających soję, którzy zaszczepili nasiona przed siewem, aby sprawdzili, ile brodawek powstało na systemie korzeniowym. Świadczy to bowiem o jakości zakupionej szczepionki.
Na rynku obecnie działa kilku producentów szczepionek bakteryjnych. W Sahryniu na Zamojszczyźnie w tym roku zastosowaliśmy wspólnie z Witoldem Ferensem szczepionkę zakupioną u jednego z renomowanych krajowych dostawców. Szczepienie nasion soi zostało przeprowadzone zgodnie ze wszystkimi zasadami. Jakież było nasze zdziwienie, gdy podczas lustracji przeprowadzonej 18 czerwca okazało się, że na żadnym z trzech pól obsianych soją nie udało nam się znaleźć roślin z choćby jedną brodawką na korzeniach. Oznacza to, że w przyszłym roku będziemy musieli zmienić dostawcę szczepionki i dokonać zakupu u innego.