Mikroelementy w uprawie soi
W odżywianiu soi oprócz makroelementów ważną rolę odgrywają mikroelementy. Do najważniejszych mikroskładników w uprawie tej rośliny zalicza się: molibden (Mo), bor (B) i cynk (Zn).
Mikroelementy można stosować w sposób doglebowy np. stosując nawozy podstawowe wzbogacone w te składniki, jak i nalistny. Dokarmianie dolistne zaleca się przeprowadzić w okresie od 6 (7) liści do pąkowania soi włącznie.
Siew soi w Sahryniu
Molibden jest niezbędnym składnikiem kompleksu enzymatycznego – nitrogenazy (konieczny, aby mogło zachodzić symbiotyczne wiązanie azotu atmosferycznego). Plonotwórczą rolę molibdenu wiąże się także:
- ze wzrostem liczby brodawek korzeniowych (większa ilość związanego azotu),
- z większą liczbą kwiatów (większa liczba strąków – większy plon).
Bardzo ważnym mikroskładnikiem jest również bor, który pełni w roślinie szereg funkcji. Do najważniejszych należą:
- udział w procesie zawiązywania brodawek,
- wpływ na prawidłowy wzrost i funkcjonowanie brodawek korzeniowych,
- udział w procesie zawiązywania strąków,
- zapobieganie pękaniu strąków.
Natomiast plonotwórcze działanie cynku związane jest przede wszystkim z aktywnością hormonów roślinnych, głównie auksyn, których niedobór powoduje zahamowanie wzrostu. Konsekwencją niedoboru cynku jest mniejsza liczba rozgałęzień, prowadząca do redukcji liczby kwiatów i strąków.
Soja: można wysiewać tylko kwalifikowane nasiona
Absolutnie nie należy stosować nawozów zawierających miedź i mangan, które są zabójcze dla bakterii brodawkowych.
Planując dokarmianie dolistne soi mikroskładnikami trzeba mieć na uwadze, że ich dostępność z gleby dla roślin zależy przede wszystkim od jej odczynu. Generalnie obowiązuje zasada, że im gleba posiada wyższe pH, tym gorsza jest dostępność mikroelementów, z wyjątkiem molibdenu, którego dostępność wzrasta. Zatem na glebach o wysokim pH lub świeżo po wapnowaniu należy rozważyć dokarmianie soi również innymi mikroskładnikami.
Jarecki oraz Bobrecka-Jamro (2015) w badaniach potwierdzili korzystny wpływ dwukrotnego dokarmiania dolistnego soi mikroelementami. Wpłynęło ono istotnie na wzrost wskaźnika SPAD (wskaźnik zieloności liścia), wysokości osadzenia pierwszego strąka, liczby strąków na roślinie, plonu nasion oraz zawartości tłuszczu surowego w nasionach w porównaniu do kontroli (bez dokarmiania dolistnego).
Warto podkreślić korzystny wpływ na wysokość osadzenia pierwszego strąka. W uprawie soi nisko osadzone strąki są jednym z największych problemów, gdyż ma to wielki wpływ na straty nasion przy zbiorze.