Strączkowe
RSS-
10-05-2015,16:25
Od pierogów po tort. Z fasoli można zrobić niemal wszystko
Pasztet, kotlety, roladę, pierogi a nawet tort - te wszystkie potrawy można zrobić z fasoli. Jest jednak jeden warunek, trzeba użyć najlepszego rodzaju tego warzywa, czyli fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Jest ona chroniona certyfikatem UE. -
04-05-2015,9:05
Boom na szczepionki bakteryjne
Dopiero ten rok przyniósł znaczące zwiększenie powierzchni uprawy roślin strączkowych, a to pociągnęło za sobą gwałtowne zapotrzebowanie na szczepionki bakteryjne. -
02-05-2015,15:05
Sieją fasolę na potęgę. Kuszą duże dopłaty
W tym roku obserwuje się bardzo duży wzrost powierzchni uprawy fasoli na suche nasiona. Mało kto się jednak zastanawia, że duża produkcja wróży obniżenie cen skupu, które już teraz są niskie. -
27-04-2015,8:00
Soję zasiej płytko
W tym roku znacznie powiększa się grupa rolników, którzy chcą spróbować uprawy soi. W pierwszym roku łatwo o błędy. Ważnym elementem agrotechniki jest prawidłowy siew, w tym jego głębokość. -
22-04-2015,7:45
Zaszczep soję przed siewem. To bardzo ważne
Nasiona soi wymagają zaszczepienia przed siewem szczepionką bakteryjną, bo w naszych glebach najczęściej nie występują bakterie żyjące w symbiozie z tym gatunkiem strączkowych. Ważne jest, aby zabieg ten przeprowadzić prawidłowo. -
02-04-2015,8:35
Będziesz siał soję? Nie zapomnij o szczepionce bakteryjnej
Do siewu soi jeszcze daleko, ale rozmawiając z wieloma rolnikami, którzy chcą po raz pierwszy ją wysiać słyszę, że nie zamierzają oni stosować żadnych szczepionek bakteryjnych. Jest to poważny błąd.