Upały gwarantują znakomitą jakość owoców
Słodsze niż zwykle i bogate w dobroczynne antyoksydanty brzoskwinie, śliwki, melony i arbuzy - to rezultat rekordowych upałów we Włoszech. Związek rolników zauważa, że fala gorąca przyniosła nie tylko suszę i wielkie straty, ale także korzyści dla konsumentów.
Rolnicy ze związku Coldiretti, którzy w ciągu ostatnich tygodni informowali o klęsce suszy i zniszczeniu wiele upraw, przedstawili w raporcie również pozytywne rezultaty nienotowanych od lat upałów. Podkreślili, że bardzo podniosły one jakość wielu owoców i warzyw, a także zbóż.
Takiej suszy nie było od dawna. Płody rolne będą bardzo drogie
Eksperci zapowiedzieli, że winobranie będzie znacznie przyspieszone, a jakość tegorocznego wina - wyśmienita. To dlatego, wyjaśnili, że wysokie temperatury uniemożliwiły rozwój chorób winorośli.
Szczególnie słodkie są też winogrona stołowe.
Jako doskonałą ocenia się jakość pszenicy ze względu na wysoką zawartość protein.
Bardzo dobre i wyjątkowo czerwone są pomidory pochodzące z tych upraw, które w dniach suszy można było nawadniać.
Eksperci związku Coldiretti przyznali, że tegoroczne zbiory będą mniejsze, ale jakość większości włoskich owoców i warzyw – znacznie wyższa. Dodatkowo wolne są od chorób i rozwijających się w ich wyniku niebezpiecznych toksyn.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś