Produkcja jabłek poszła w górę niemal o połowę. Polska unijnym liderem
W bieżącym roku w Unii Europejskiej łącznie wyprodukowano 13,11 mln t jabłek. To o 41,7 proc. więcej niż przed rokiem i 15,2 proc. powyżej 5-letniej średniej.
Dane, na które powołują się analitycy Banku BGŻ BNP Paribas podano po posiedzeniu grupy ekspertów do spraw rynku jabłek i gruszek w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej.
Rusza kolejny etap skupu jabłek
Znacznie wyższe zbiory rok do roku odnotowano w większości krajów UE. Znawcy rynku podkreślają jednak, że z powodu wiosennych przymrozków rok 2017 charakteryzował się niższą od przeciętnej produkcją tych owoców.
Teraz spadek zbiorów odnotowano tylko w Hiszpanii, Portugalii, na Łotwie i na Słowacji - odpowiednio o 1,5; 15; 25; i 12 proc.
W Polsce w br. wyprodukowano ponad 4,81 mln t jabłek, czyli prawie 37 proc. unijnej wytwórczości w sezonie. Taki wolumen oznacza 80-proc. wzrost r/r oraz 37-proc. w stosunku do średniej 5-letniej.
Nasz kraj umocnił się zatem na pierwszym miejscu we Wspólnocie. Na drugim miejscu znalazły się Włochy - 2,23 mln t, a trzecim Francja - 1,47 mln t.
Niemcy niemal wrócili do poziomu produkcji z 2016 r. - 0,93 mln t (+56 proc. r/r). Po trzech latach spadków na Węgrzech zebrano 0,78 mln t (+47,5 proc.). W Hiszpanii mimo niższej wytwórczości o 1,5 proc. zebrano 424 tys. t jabłek, czyli 3,6 proc. unijnej wytwórczości.
- Wiesz o ważnym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym. Czekamy: redakcja@agropolska.pl