W ostatnim tygodniu marca kilogram jabłek do konsumpcji bezpośredniej kosztował średnio 1,07 zł. To aż o 35 procent więcej niż miesiąc wcześniej.
W ostatnim tygodniu marca kilogram jabłek do konsumpcji bezpośredniej kosztował średnio 1,07 zł. To aż o 35 procent więcej niż miesiąc wcześniej.
Tak wynika z danych ministerstwa rolnictwa, na które powołują się analitycy BGŻ. To pierwszy raz w bieżącym sezonie, kiedy cena kilograma tych owoców przekroczyła złotówkę. Eksperci zwracają uwagę, że dynamika wzrostu stawek w marcu wyraźnie przyspieszyła, ale jabłka wciąż są jednak tańsze o 18,1 proc. niż przed rokiem.
Na odbicie cen wpływ miał przede wszystkim zwiększony eksport owoców oraz mniejsza podaż związana z wycofaniem z rynku części produkcji. Ponadto wielu producentów wstrzymuje się ze sprzedażą jabłek licząc, że stawki nadal będą szły w górę.
A to może jednak sprawić, że wzrosty cen... wyhamują w kolejnych tygodniach bowiem zapasy owoców mimo większej sprzedaży są znacznie wyższe niż przed rokiem.
Na rynkach hurtowych najbardziej podrożały jabłka odmiany Gala oraz Golden Delicious - odpowiednio o 22 i 32 proc. w porównaniu z lutym. To efekt szybkiego spadku zapasów w krajach Unii Europejskiej. Z kolei owoce odmiany Idared zdrożały przez miesiąc o 18 proc.