Czy negatywny trend na rynku świń może się zmienić?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-09-2024,12:30 Aktualizacja: 27-09-2024,12:36
A A A

Cena świń nie rośnie, choć pogłowie w całej Europie jest coraz mniejsze. Czy taka sytuacja potrwa dłużej i stanie się normą?

– Żeby sytuacja zmieniła się na lepszą dla nas hodowców, musi się zmienić cała polityka Unii Europejskiej – mówi Bartosz Czarniak*.

Europejska polityka powinna dążyć do zmniejszenia kosztów produkcji rolnej, tak aby oferty składane ze wspólnotowego rynku były atrakcyjne na świecie. Póki co jednak trudno liczyć na tego typu zmiany.

Co zatem mogą robić hodowcy i producenci świń w Polsce?

– Zamykać cykle i samodzielnie produkować prosięta. W obecnym czasie Polska jest potężnym importerem warchlaków z krajów europejskich, przez co lwia część dochodów ze sprzedaży tuczników ucieka za granicę – komentuje Bartosz Czarniak i dodaje:

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Tuczniki w Polsce będą tańsze? Wydaje się, że tak

Na niemieckim rynku tuczników rzeczywistość wróciła do sytuacji sprzed 3 tygodni. Średnia cena sprzedaży tuczników 3 tygodnie temu na małej giełdzie wynosiła 2,06 euro za kg (8,79 zł). Na dużej natomiast niezmiennie...

– Należy to zmienić i to jak najszybciej, ponieważ tracimy w ten sposób konkurencyjność, a przede wszystkim pieniądze, które moglibyśmy przeznaczyć na inwestycje wzmacniające odporność naszego sektora.

ASF dużym problemem

Sytuacja hodowców trzody chlewnej nie zmieni się na lepsze, jeśli nasze władze, zarówno rządowe, jak i weterynaryjne, nie rozwiążą problemu ASF.

ASF wymaga w tym celu nieco innego podejścia do zwalczania tej jednostki.

– Nie radzimy sobie z afrykańskim pomorem świń. Jeśli chcemy, żeby zakłady były bardziej odporne na zmiany cenowe na europejskim rynku, to należy zrobić wszystko, aby mogły one eksportować swój towar do krajów trzecich – zauważa Bartosz Czarniak i dodaje:

– Taka sytuacja pozwoli naszym zakładom na prowadzenie polityki cenowej niezależnie od kaprysów rynku niemieckiego, co w dłuższej perspektywie będzie korzystne dla całego sektora.

*Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA