Trzoda chlewna
RSS-
06-04-2018,10:45
Produkcja i spożycie wieprzowiny w tym roku będą większe
Produkcja wieprzowiny w 2018 roku w Unii Europejskiej nieznacznie wzrośnie głównie wskutek wyższego pogłowie macior. Większe ma być również spożycie tego mięsa, które może wynieść 32,3 kilograma na osobę. -
05-04-2018,10:15
Cena żywca wieprzowego w Niemczech pozostaje bez zmian
Żywiec wieprzowy w Niemczech czwarty tydzień z rzędu kosztuje tyle samo. Jego cena pozostała na poziomie 1,45 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,1 zł. -
03-04-2018,13:40
Inspektorzy ruszają do gospodarstw. Bioasekuracja w całym kraju
W całym kraju powiatowi lekarze weterynarii mają do sprawdzenia prawie 200 tysięcy gospodarstw. Według wstępnych założeń, kontrole mają trwać do końca 2021 roku, ale niewykluczone, że ten termin się wydłuży. -
03-04-2018,12:00
Chiny nałożyły cło na wieprzowinę z USA. Skorzysta na tym UE?
Wieprzowina ze Stanów Zjednoczonych może zostać wyparta z rynku chińskiego. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Chiny nałożyły na nią 25-procentowe cło. -
31-03-2018,15:00
Polska świnia została odchudzona. Mięso już nie jest tłuste
Na skutek pracy hodowlanej, odpowiedniego żywienia i postępowania ze zwierzętami uzyskujemy dzisiaj tuczniki, w których zawartość mięsa wynosi aż 57 proc. W 1997 roku mięsność świń była na poziomie 47 proc. -
31-03-2018,10:00
Ogniska choroby Aujeszkyego w gospodarstwach
W gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną na wybiegu we Francji w gminach Pontiacq-Viellepinte oraz Lamayou leżących w regionie Nowa Akwitania w południowej części tego kraju wybuchły ogniska choroby Aujeszkyego.