Trzoda chlewna
RSS-
11-05-2018,13:10
Pogłowie świń ciągle rośnie. Znamy najnowsze dane GUS
Największe udziały w krajowym pogłowiu świń miały województwa: wielkopolskie, łódzkie, mazowieckie i kujawsko-pomorskie. Z kolei najmniejsze województwa podkarpackie, lubuskie, dolnośląskie, śląskie i świętokrzyskie. -
11-05-2018,10:30
Sezonowy wzrost spożycia wieprzowiny nie wpłynął na jej cenę
Cena tuczników w Niemczech została na poziomie sprzed tygodnia i wyniosła 1,37 euro za kg wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,82 zł. Sytuacja na rynku nie poprawiła się mimo rozpoczęcia sezonu grillowego. -
10-05-2018,12:10
Świnie coraz więcej chorują. Rozwija się rynek szczepionek
Szczepionki dla trzody chlewnej są coraz bardziej powszechnie stosowane na całym świecie. Jak podaje portal 3trzy3 na podstawie Transparency Market Research dzieje się tak m.in. wskutek częstszego występowania chorób świń. -
10-05-2018,10:05
Będzie nowa strategia dla sektora wieprzowiny
Spożycie wieprzowiny w kraju utrzymuje się od kilku lat na poziomie 40 kg na osobę rocznie, ale jednocześnie obserwuje się wahania w konsumpcji. W 2013 r. statyczny Polak zjadł 35,5 kg tego mięsa, a w ubiegłym roku ok. 40,5 kg. -
07-05-2018,16:00
Ognisko ASF i kolejne ograniczenia eksportowe
Ognisko afrykańskiego pomoru świń ponownie wybuchło w Mołdawii. Choroba daje się we znaki również hodowcom i producentom trzody chlewnej na Węgrzech. Kolejne kraje wprowadziły zakaz importu wieprzowiny i jej produktów z pochodzących z tego kraju. -
07-05-2018,14:15
Produkcja warchlaków w cyklu otwartym to jego specjalność
Maciory rasy danred są bardzo plenne i średnio w miocie dają po 17 prosiąt. W wieku czterech tygodni młode trafiają do warchlakarni, gdzie są utrzymywane do masy 30 kg, a następnie sprzedawane. Z kolei wybrakowane sztuki są tuczone do masy 100-110 kg.