Trzoda chlewna
RSS-
20-01-2021,12:15
Tuczniki, warchlaki a nawet prosięta mogą jeść polskie białko
Nasiona roślin strączkowych jak groch i bobik mogą być wykorzystywane w żywieniu świń. Wiele przeprowadzonych badań wskazuje, że można je skarmiać już u prosiąt, choć docelową grupę stanowią głównie warchlaki i tuczniki. -
20-01-2021,8:10
ASF. Restrykcje dotykają woj. zachodniopomorskiego
Ukraina 13 stycznia wprowadziła restrykcje importowe obejmujące województwo zachodniopomorskie w związku z wystąpieniem na jego terytorium przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików. -
19-01-2021,17:15
BePork. Nowy znak jakości belgijskiej wieprzowiny
Belgia wprowadziła nowy certyfikat jakości BePork. Oprócz bezpiecznego i wysokiej jakości mięsa zapewnia, że świnie były utrzymywane w wysokim dobrostanie, a ich zdrowie było monitorowane bez przerwy. -
19-01-2021,13:30
Likwidują maciory. Już nie chcą dokładać do produkcji wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny, z uwagi na niskie ceny skupu, nie przynosi zysków a wręcz powoduje straty. Przy sprzedaży jednego tucznika rolnik dokłada niemal 200 złotych. -
18-01-2021,14:50
ASF. Niemal 8 tys. ognisk choroby odnotowano na świecie
Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) rozprzestrzenia się w wielu krajach na całym świecie. Na przełomie roku zgłoszono 114 nowych ognisk choroby. -
18-01-2021,13:50
Cena warchlaków w Europie rośnie
Warchlaki zarówno w Danii jak i w Niemczech podrożały. Za zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny trzeba zapłacić 235 koron duńskich za sztukę.