Śruty są tanie, ale rzepakowej zaczyna brakować
Podaż śruty sojowej na rynku jest bardzo duża. Jak informuje TVP 1 wpływa to na niższe ceny tego surowca. Ponadto umacnia się kurs złotego w stosunku do dolara amerykańskiego.
Śruta sojowa na początku maja kosztowała 1420-1430 zł, a w kwietniu o 30-40 złotych więcej. Obecnie jej cena spadła poniżej 1400 zł do 1396 zł za tonę.
Mleko w UE tańsze trzeci miesiąc z rzędu
Notowania śruty sojowej według Agrolok spadły poniżej 1400 złotych za tonę już 16 maja, kiedy to w porcie w Gdyni kosztowała ona 1387 zł/t. Dzień później jej cena była tylko nieznacznie wyższa i wyniosła 1391 zł/t.
Hodowcy bydła mlecznego, jak informuje TVP 1, nie mogą w wielu regionach naszego kraju rozpocząć wypasu zwierząt na pastwiskach. Trawa nie jest jeszcze odpowiednio wyrośnięta, co ma związek z niesprzyjającą pogodą.
Rolnicy w związku z tym muszą się posiłkować większymi zakupami zbóż oraz pasz białkowych, w tym śruty sojowej oraz rzepakowej, których niestety jest mało na rynku.
Zakłady tłuszczowe, jak informuje TVP 1, już teraz sprzedają śrutę rzepakową tylko na podstawie wcześniej zawartych umów kontraktacyjnych. Hodowcy mogą jej szukać na wolnym rynku, ale kosztuje ona wówczas ponad tysiąc złotych za tonę. Tymczasem według notowań Agorolok od 10 maja jej cena utrzymuje się na poziomie od 975 do 985 złotych za tonę.
Książki warte polecenia:Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii |Sygnały świń