Rolnictwo ekologiczne w Polsce upada

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-01-2017,8:00 Aktualizacja: 18-01-2017,11:34
A A A
Żywność ekologiczna ma coraz więcej zwolenników. Niestety produkujących ją gospodarstw ubywa, a 80 proc. produktów ekologicznych trafia do Polski z importu - w radiowej Jedynce informuje Józef Tyburski, przewodniczący Rady do Spraw Rolnictwa Ekologicznego przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
- W 2014 roku ubyło kilkaset gospodarstw ekologicznych, tych pseudo, ale także tych z prawdziwego zdarzenia - mówił Józef Tyburski dodając, że znaczna część rolników brała dotacje na produkcję ekologiczną i tego nie robiła. 
 
sprzedaż bezpośrednia, rolnicy, ustawa

Rolnicy mogą sprzedawać swoje przetwory. Do 20 tys. zł bez podatku

Przepisy ustawy o sprzedaży bezpośredniej weszły w życie 1 stycznia br. Zgodnie z nimi rolnicy mogą sprzedawać swoje wyroby do 20 tys. zł bez podatku, a powyżej tej sumy zapłacą 2-procentowy ryczałt.   Swoje wyroby, lokalni producenci żywności...
Zdaniem fachowca trzeba to wyeliminować, ponieważ dotacje pochodzą z podatków. Jednocześnie należy zadbać o małe gospodarstwa położone w województwach: małopolskim, czy świętokrzyskim, gdzie naprawdę produkuje się żywność ekologiczną.
 
Należy również uprościć skomplikowany system dopłat. Obecnie w rolnictwie ekologicznym funkcjonuje 18 wariantów dopłat. Rada do Spraw Rolnictwa Ekologicznego sugeruje, by zmniejszyć tę liczbę do trzech.
 
̶- To powinno ograniczyć pomyłki, system powinien być przejrzysty, aby nie odstręczał od produkcji ekologicznej niewielkich producentów - mówił Tyburski. 
 
Gość radiowej Jedynki zwrócił również uwagę, że w Polsce małą popularnością cieszy się ekologiczny chów zwierząt, a wynika to z bardzo wysokich standardów dotyczących ich dobrostanu. 
 
- O ile 3 tys. kur chowanych w systemie konwencjonalnym oznacza jeden budynek, chów ekologiczny wymaga siedem razy większej powierzchni, plus do tego wybiegi, czyli cztery metry kwadratowe na każdą kurę, a nie ma do tego żądnych dodatkowych dopłat - wyjaśniał Tyburski.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA