Drób taniał najbardziej ze wszystkich gatunków mięsa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
20-05-2016,8:30 Aktualizacja: 03-06-2016,10:52
A A A

W styczniu w Unii Europejskiej z najważniejszych gatunków mięsa najbardziej (3,2 proc.) w skali roku spadły ceny drobiu - informują analitycy z Komisji Europejskiej.  

Porównując natomiast poziom stawek miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w styczniu w stosunku do grudnia ub.r. o 0,3 proc. Tona drobiu w krajach Wspólnoty kosztowała średnio 1795,60 euro - informuje FAMMU/FAPA.

kiełbasy, grill, karkówka, żeberka

Mięso i kiełbasy coraz chętniej kupowane

Sezon grillowy w Polsce rozpoczął się na dobre. Widać to po wzroście wielkości zakupów mięsa i kiełbas. Wydajemy na nie około 22 mld złotych rocznie. Największym powodzeniem cieszą się kiełbasa i kaszanka oraz karkówka i żeberka -...

Dla porównania przeciętna stawka mięsa na świecie wynosiła 2284,20 euro za 1000 kilogramów. W styczniu br. średnia cena drobiu na globalnym spadła rok do roku o 1,4 proc., zaś w stosunku do grudnia 2015 r. o 0,5 proc. Stawki w UE były zatem o o 21 proc. niższe od światowych.

Średnia cena wieprzowiny na unijnym rynku była na poziomie 1274,50 euro za tonę (-2,1 proc. r/r, -1 proc. m/m). Na świecie 1000 kilogramów mięsa kosztowało z kolei 1227,20 euro (-18,5 proc. r/r, +6,6 proc. m/m). W omawianym okresie ten gatunek mięsa w UE był droższy o 4 proc. niż na globalnym rynku.

Za tonę wołowiny we Wspólnocie płacono w styczniu przeciętnie 3809,90 euro (+0,9 proc. r/r, -0,3 m/m). Globalne stawki wynosiły natomiast 3225,20 (-31,3 proc. r/r, -6,2 m/m). Ceny we Wspólnocie były więc o 8 proc. wyższe niż na świecie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA