Czym dokarmiać pszczoły?
Jakim syropem lepiej dokarmiać pszczoły – izoglukozą czy inwertem? – zastanawiali się pszczelarze, którzy 29 marca przyjechali do Przysieka pod Toruniem na XXII Forum Pszczelarzy.
Tomasz Strojny, pszczelarz z Dolnego Śląska, właściciel dwóch pasiek (pod Wrocławiem i w Kotlinie Kłodzkiej) przeprowadził w latach 2007-09 trzyletnie doświadczenia na swoich 70 pniach. – Nie dam wam jednoznacznej odpowiedzi, czy lepiej karmić pszczoły syropem z cukru (inwertem), czy izoglukozą – mówił do kilkuset pszczelarzy. – Inwert i izoglukoza to dwa różne produkty.
Pszczelarz zwracał jednak uwagę, że dokarmiając pszczoły izoglukozą (10 kg na ul) potrzebujemy mniej słoików na syrop (10, a nie jak w przypadku inwertu – nawet 14). Ponadto pszczoły muszą odparować syrop cukrowy, czyli pozbyć się nawet 3 litrów wody na 10 kg cukru, podczas gdy dokarmiane izoglukozą nie tracą energii na odparowanie wody.
Ponieważ do syropów pszczoły dodają pyłek i spadź, te szybko krystalizują. – Inwert tworzy grube ostre kryształy, nieprzydatne dla pszczół, natomiast skrystalizowana izoglukoza podobna jest do gęstej śmietany i owady mają z niej jeszcze pożytek – przekonywał Tomasz Strojny.
Zaprezentowane przez niego wyniki badań także świadczą o tym, że lepsza do dokarmiania pszczół jest izoglukoza. Owady nią karmione wytworzyły od 12 do 34 proc. więcej czerwiu, a pierwsze miodobranie było w każdym ulu o kilka kilogramów większe niż u pszczół karmionych inwertem. Natomiast średnie zimowe zużycie inwertu i izoglukozy nie różni się i wynosi ok. 8 kg na ul.
- Pszczelarze boją się HMF, czyli hydroksymetylofurfuralu, który jest w syropie glukozowym, a jego zawartość w miodzie nie może przekroczyć 40 miligramów na kilogram – mówił Tomasz Strojny. - Związek ten powstaje podczas odłączania trzech cząsteczek wody z cząsteczki glukozy lub fruktozy. Dochodzi do tego podczas przegrzania (już od temperaturze 45 stopni Celsjusza), a także gdy miód jest narażony na długotrwałe działanie promieni słonecznych. Moje doświadczenie polegało na karmieniu pszczół syropem zawierającym 35 mg HMF na kilogram. Owady zredukowały ilość tego związku do 8 mg na kilogram miodu.