Bydło
RSS-
03-03-2015,10:00
BSE. Polska krajem niskiego zagrożenia najwcześniej za rok
Najwcześniej w maju 2016 roku możemy uzyskać od Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE) status kraju o znikomym ryzyku zagrożenia wystąpienia tzw. choroby szalonych krów. -
03-03-2015,9:25
Zautomatyzowana obora na światowym poziomie
W miejscowości Modrzew w woj. mazowieckim powstała najbardziej zautomatyzowana obora w Polsce. Dzięki wyposażeniu w urządzenia do automatycznego doju i żywienia nakład pracy został zredukowany do minimum. -
02-03-2015,19:00
Długowłose i rogate szkockie bydło
Mają długie włosy, potężne rogi, są niewielkich rozmiarów i budzą spore zainteresowanie podczas wystaw. Bydło rasy highland cattle jest także łatwe w utrzymaniu, a mięso uzyskane od buhajów charakteryzuje się doskonałą jakością. -
02-03-2015,13:20
Dobre ubicie zwiększa jakość kiszonki
Jednym z istotnych czynników decydujących o jakości pasz objętościowych jest ich ubicie. Im będzie słabsze tym materiał będzie gorszej jakości. Pozostawione w jego wnętrzu powietrze, które powoduje dużą aktywność drożdży i pleśni. -
01-03-2015,9:50
Dekornizacja bydła - dobry sposób na rogi
Zabieg dekornizacji polega na usunięciu zawiązków rogów u cieląt, co zwiększa bezpieczeństwo pracy przy obsłudze i transporcie zwierząt oraz ogranicza urazy mechaniczne podczas ustalania hierarchii w stadzie. -
27-02-2015,10:00
Zdrowa krowa to więcej dobrej jakości mleka i większe zyski
26 lutego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyło się IV Ogólnopolskie Forum Ekspertów i Hodowców Bydła Mlecznego "Zdrowa krowa".