Miliony na wypas kulturowy owiec na terenach górskich
Zarząd województwa małopolskiego przeznaczy 2 mln zł na ochronę różnorodności biologicznej i krajobrazu poprzez wypas kulturowy owiec. Bacowie muszą złożyć wnioski do 9 marca, aby otrzymać fundusze.
Wypas kulturowy owiec jest jedną z ekologicznych form czynnej ochrony przyrody. Zapobiega zarastaniu terenów cennych przyrodniczo i krajobrazowo, chroniąc tym samym ich poziom bioróżnorodności.
"Dobrostan zwierząt" będzie rozszerzony. Teraz owce, a potem...
Oprócz walorów przyrodniczych działania związane z ogłoszonym konkursem mają pomóc w podtrzymaniu wytwarzania tradycyjnych produktów chronionych, takich jak: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka czy jagnięcina podhalańska.
Do dopłaty kwalifikują się wybrane rasy owiec: polska owca górska, cakiel podhalański, odmiana barwna polskiej owcy górskiej lub mieszańce tych ras. Rasy muszą stanowić łącznie minimum 80 proc. stada.
Z programu mogą skorzystać bacowie, którzy działalność pasterską prowadzą na terenie: Babiej Góry, Orawy, Gorców, Spiszu, Pienin i Małych Pienin, Podhala Nowotarskiego, Podtatrza, Sądecczyzny oraz Ziem Gorlickiej i Limanowskiej.
- Poza aspektem przyrodniczym i krajobrazowym, samorząd województwa wspiera wypas kulturowy owiec ze względu na jego znaczenie gospodarcze dla obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania. Wypas zapobiega procesowi zaniku polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin - podkreślił Witold Kozłowski, marszałek województwa małopolskiego .
Zachowanie gospodarki pasterskiej w Małopolsce jest też ważne ze względu na wielowiekowe tradycje lokalnej ludności.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś