Zrównoważona gospodarka żywnościowa to przyszłość

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
18-03-2021,7:05 Aktualizacja: 18-03-2021,7:07
A A A

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego "ASAP" rozpoczęło współpracę strategiczną z firmą Accenture, która zajmuje się doradztwem biznesowym.

Oba podmioty w podpisanym porozumieniu o współpracy zobowiązały się do wspólnych działań na rzecz rozwoju rolnictwa zrównoważonego i jego produktów w Polsce.

"Dzięki nawiązaniu współpracy możliwe będzie rozszerzenie prowadzonych dotychczas działań w zakresie promocji praktyk w obszarze zrównoważonego pozyskiwania surowców rolniczych w Polsce przez firmy z  łańcucha  odpowiedzialności za  żywność" - podkreśla "ASAP" w komunikacie.

rolnictwo zrównoważone, Stowarzyszenie ASAP, ASAP Akademia, Jerzy Próchnicki,

Rolnictwo zrównoważone w pigułce

Rolnictwo zrównoważone to termin, który coraz częściej pojawia się w przestrzeni publicznej  i nabiera coraz większego znaczenia w rozmowach na temat przyszłości branży rolniczej. Nie wszyscy mogą jeszcze wiedzieć, że w Polsce...

Ważnym elementem porozumienia jest również zwiększanie świadomości zrównoważonej żywności wśród polskich konsumentów.

- Musimy budować naszą przyszłość w bardziej zrównoważony sposób. Dotyczy to również rolnictwa, zwłaszcza w kontekście celów polityki rolnej i klimatycznej UE. Sami konsumenci są coraz częściej świadomi tego, skąd pochodzi oraz w jaki sposób wyprodukowana została żywność. Wspólne działania firm z całego łańcuchu odpowiedzialności za żywność tworzą realną szansę na zwiększenie dostępności zrównoważonej żywności w Polsce - mówi Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego "ASAP".

- Zrównoważona gospodarka żywnościowa to przyszłość - w odpowiedzi na coraz większe wymagania interesariuszy i konsumentów w zakresie ochrony środowiska, społeczeństwa i zarządzania (ESG), organizacje muszą wykazać, że dążą do zrównoważonego rozwoju, przestrzegają wysokich standardów etycznych i działają odpowiedzialnie we wszystkim, co robią. Idearolnictwa zrównoważonego,  pozwoli firmom zaadresować nowe trendy konsumenckie i  wejść na ścieżkę wzrostu - tłumaczy Agnieszka Kubera, dyrektor zarządzający Accenture w Polsce.

Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej akceptacji społecznej.

Poleć
Udostępnij